Svet
16 ogledov

Imigrantje najprej na zdravstveni pregled

Imigranti ob hrvaškem otoku Mljet MORH
V dubrovniško pristanišče Gruž so danes prepeljali jadrnico Maria Drink, na kateri je bilo 65 ljudi iz Somalije, Egipta, Sirije in Afganistana.

Gre za prebežnike, ki so v nedeljo poklicali na pomoč, potem ko so zaradi okvare na motorju obtičali v območju hrvaške zaščitne ribolovno-ekološke cone (ERC). Namenjeni so bili proti Italiji.

V Dubrovniku so se že pripravili na sprejem izčrpanih prebežnikov, za katere so v pristanišču postavili tri šotore. Poleg policije so jih dočakali tudi zdravniki, je na svoji spletni strani poročal Dubrovački vjesnik.

Prebežnike bodo začasno namestili v zapuščenem skladišču pristanišča, kjer so pripravili vse za najmanj dvodnevno bivanje 65 ljudi, v spletni izdaji navaja Jutarnji list. "Zaradi tveganja epidemije bodo potnike z jadrnice Maria Drink razkužili in umili, potem pa jih bodo pregledali zdravniki," še piše zagrebški časnik.

Potnike s 25-metrske jadrnice bodo zaslišali tudi hrvaški policisti, ki bodo odločali o nadaljnjih postopkih. Kot je dejal tiskovni predstavnik hrvaškega notranjega ministrstva Dušan Miljuš, ni gotovo, da bodo dobili status azilantov, saj niso nameravali vstopiti na Hrvaško, bili pa so v mednarodnih vodah.

Po večurnih pogajanjih sprejeli hrvaško pomoč

Prebežniki so najprej zavračali, da bi se izkrcali na Hrvaškem. Potem ko so ugotovili, da jim grozi katastrofa, so po večurnih pogajanjih s hrvaško obalno stražo sprejeli ponudbo, da hrvaška ladja njihovo jadrnico odvleče v pristanišče v Dubrovniku, je poročal novičarski spletni portal index.hr.

Glede na to, da je bila jadrnica v mednarodnih vodah, hrvaške oblasti niso mogle ukrepati brez dovoljenja poveljnika jadrnice ali najstarejšega potnika. Po neuradnih informacijah je poveljnik jadrnico zapustil, preden so do nje prišle reševalne službe, je poročal Jutarnji list.

Na jadrnici ni bilo žensk in otrok

Poveljnik hrvaške obalne straže Marin Stošić je potrdil, da so vsi potniki politični imigranti, na jadrnici pa ni bilo ne žensk ne otrok. Bili so na poti iz Grčije proti Italiji, ko je jadrnica zaradi okvare motorja približno 47 navtičnih kilometrov od otoka Mljet obstala.

Zaradi pomanjkanja vode na jadrnici so nekateri pili morsko vodo in zaradi tega imeli zdravstvene težave. Potem ko so v nedeljo poklicali na pomoč, je ladja hrvaške obalne straže zvečer istega dne prispela do njih in jim pripeljala hrano, vodo in zdravila.

Prebežnikom so s hrano in vodo pomagali tudi mornarji s turške ladje, ki je plula v bližini.

Komentarjev 1
  • sailor 11:36 03.julij 2012.

    Gospodje novinarji, kakšen pa je navtični kilometer?