Svet
0 ogledov

Imuniteta za Berlusconija

Kupec si lahko lutko s katerokoli od Berlusconijevih izjav izbere sam. (Foto: AF Žurnal24 main
Italijanska vlada je sprejela predlog zakona, po katerem bodo štirje najvišji vladni uslužbenci imeli imuniteto pred sodnim pregonom.

Vlada italijanskega premierja Silvia Berlusconija je danes potrdila predlog zakona o imuniteti najvišjih državnih uslužbencev. Ta bi bila podeljena Berlusconiju, predsedniku države ter predsednikoma obeh domov italijanskega parlamenta, senata in poslanske zbornice.

Na začetku tega meseca so Berlusconijevi zavezniki že predlagali predlog zakona, po katerem bi se za eno leto prekinili vsi sodni procesi za kazniva dejanja, storjena pred julijem 2002. Izjema bi bili le sodni procesi za nasilna dejanja, mafijske zločine in tista kazniva dejanja, za katera je zagrožena več kot desetletna zaporna kazen. Predlog, ki naj bi razbremenil sodišča, je 18. junija potrdil senat, trenutno pa je v obravnavi v poslanski zbornici.

Vendar kritiki pravijo, da bi imel od novega zakona največ koristi prav italijanski premier Silvio Berlusconi. Proti njemu trenutno poteka sojenje zaradi korupcije. V 90. letih prejšnjega stoletja naj bi svojega odvetnika Davida Millsa podkupil tako, da mu je za lažno pričanje v dveh sodnih procesih ponudil 380.000 evrov.

To pa ni prvi zakon italijanske vlade, od katerega ima italijanski premier, ki je bil aprila vnovič izvoljen, veliko korist. Po mnenju kritikov se mu je z zakoni, sprejetimi v času njegove vlade, uspelo rešiti številnih obtožb, tako da še nikoli ni bil pravnomočno obsojen. A Berlusconi se brani tako, da za svoje številne obtožbe krivi "skrajno levičarske" tožilce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.