Svet
1727 ogledov

Incident: agresivno trčili v vlačilca

Ruska zastava EPA
Ruska in ukrajinske ladje v incidentu na morju pred Krimom ...

Rusija in Ukrajina sta se zapletli v incident na morju nedaleč od polotoka Krim. V Črnem morju pred polotokom, ki si ga je 2014 priključila Rusija, je namreč ruska obalna straža danes neuspešno skušala ustaviti tri ukrajinske vojaške ladje na poti v ukrajinsko pristanišče, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ladja ruske obalne straže je trčila v enega od ukrajinskih vlačilcev v "odkrito agresivnem dejanju", je danes sporočila ukrajinska mornarica. Do incidenta je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP prišlo, ko so tri ladje ukrajinske mornarice, vključno z dvema manjšima bojnima ladjama, plule proti pristanišču Mariupol v Azovskem morju.

Provokativno dejanje

Rusija je ukrajinske ladje obtožila, da so nezakonito vstopile v njene vode in namerno izzvale konflikt. Ruska varnostna agencija FSB je v izjavi sporočila, da so ukrajinske ladje izvedle "provokativno dejanje" in da "je njihov cilj jasen: ustvariti konfliktne situacije v tej regiji".

Ruska ladja je sicer na ukrajinskem vlačilcu povzročila škodo na motorju, trupu in zaščitni ograji. Kljub temu so ukrajinske ladje nadaljevale svojo pot.

Ukrajina trdi, da je rusko stran obvestila o poti svojih ladij. Gre za pot, ki jo ladje morajo prepluti, če želijo doseči Azovsko morje.

Že septembra se je ukrajinska mornarica pritoževala zaradi domnevnih ruskih provokacij proti ladjam na isti poti.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 11:57 26.november 2018.

    Navsezadnje gre pa za Ukrajinsko provokacijo , kajti zasežene Ukrajinske vojne ladje , so še samo za na odpad , pred rezanjem so prišle pa še prav in bile dobre za provokacijo !

  • Žurnalček 11:54 26.november 2018.

    Ne razumem novinarja , ki ne pogleda zemljevida predno piše oslarije , pa še absolutno lažne informacije . Priključen Krim je za Rusijo postal otok . Deli ga samo preliv Kerč , ki postavlja Ukrajino v situacijo , kot deli ...prikaži več tudi Bospor Ukrajino in Rusijo od Mediterana in za prehod potrebujejo najavo prehoda. Kerč je Rusija trenutno zaprla in Ukrajinci nimajo tam kaj iskati , še manj pa nenajavljeni hoštaplersko pluti po Ruskem ozemlju, pa čeprav samo v prehodu do svojih dela obale v Azovskem morju