Svet
5 ogledov

Indija in Rusija skupaj na Luno

Rusija in Indija se bosta skupaj odpravila na misijo na Luno. Žurnal24 main
Voditelja tradicionalnih zaveznic sta se med pogovori o okrepitvi gospodarskih in vojaških vezi v Moskvi dogovorila za skupno misijo na Luno.

Dogovor je po pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Kremlju objavil indijski premier Manmohan Singh, potem ko je z ruskim gostiteljem govoril o projektih za podvojitev trgovinske menjave med državama do konca desetletja. "Simbol našega sodelovanja je dogovor o napotitvi vesoljskega plovila brez posadke na Luno v raziskovalne namene," je dejal Singh. V ta namen je ruska vesoljska agencija Roskosmos z indijsko vesoljsko agencijo podpisala dogovor o skupni misiji na Luno do leta 2017, vključno z gradnjo plovila oziroma modula, ki bo krožil okoli Lune.

V pogovorih sta osrednjo pozornost namenila tudi sodelovanju na področju jedrske energije in vojaško-tehničnem področju. Med obiskom sta državi tako dokončali dogovor o skupnem projektu za razvoj novega vojaškega transportnega letala Il-214 in o sodelovanju pri razvoju pete generacije bojnih letal.

Putin in Singh sta veliko časa namenila sodelovanju na področju jedrske energije. © AFP

 
Trgovanje na področju jedrske energije je z Indijo prepovedano, ker ni podpisala sporazuma o neširjenju jedrskega orožja. New Delhi zdaj sicer čaka, da 45-članska skupina jedrskih dobaviteljev odobri njegov dogovor z ZDA, na podlagi katerega bi Indija dobila jedrsko gorivo in tehnologijo. Singh je dejal še, da pripravljajo indijsko-ruski dogovor o gradnji štirih jedrskih reaktorjev na jugu Indije v zvezni državi Tamil Nadu. S Putinom pa sta se dogovorila tudi o poravnavi ruskega dolga Indiji iz časov nekdanje Sovjetske zveze in o tem, da želita državi trgovinsko menjavo do leta 2010 povečati s 4 na 6,8 milijarde evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.