Svet
13 ogledov

Indijanka razglašena za svetnico

Kateri Tekakwitha
1/2
Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je danes razglasil sedem novih svetnikov, med katerimi je tudi prva svetnica med ameriškimi domorodci.

Kateri Tekakwitha, neuradno poznana kot "lilija Mohawkov", je bila več stoletij simbol upanja za ameriške Indijance. Leta 1980 jo je beatificiral prejšnji papež Janez Pavel II.

Tekakwitha se je rodila leta 1656 očetu iz plemena Mohawk in materi iz plemena Algonquin. Pod vodstvom jezuitskih misijonarjev je že kot otrok sprejela krščansko vero. Potem ko je preživela koze in osirotela, je zaradi globoke duhovnosti pridobila številne privržence. Umrla je stara komaj 24 let.

Na trgu pred baziliko Sv. Petra v Vatikanu je slovesnost spremljalo več tisoč ljudi, med njimi več ameriških Indijancev. Številni so s seboj prinesli portrete razglašenih svetnikov.

Med tistimi, ki so danes postali svetniki, so tudi francoski misijonar na Madagaskarju, filipinski misijonar, ki je pri 17 letih umrl mučeniške smrti, nemška nuna v ZDA, ki je skrbela za gobavce, in španska nuna, ki se je borila za pravice žensk.

Poznavalci razmer v Vatikanu ugotavljajo, da je izbira svetnikov povezana s prizadevanji Rimskokatoliške Cerkve, ki želi izpostaviti potrebo po "novi evangelizaciji" v času, ko število aktivnih vernikov predvsem v Evropi in ZDA upada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.