Svet
20 ogledov

Indiji grozi močna tropska nevihta

Močni vetrovi v Indiji Reuters
Tropska nevihta, ki je že pustošila po Šrilanki ogroža jug Indije.

Jugu Indije se iz smeri Bengalskega zaliva približuje močna tropska nevihta. Neurje je že zajelo Šrilanko, kjer sta zaradi poplav in močnega dežja umrli dve osebi, več tisoč je moralo zapustiti domove. Indijske oblasti v pripravah na nevihto z ogroženih območij pospešeno evakuirajo prebivalce.

Nevihta se kopnemu približuje s hitrostjo do 60 kilometrov na uro, Indijo pa bo predvidoma dosegla še danes. Že zdaj pa na kopnem močno dežuje, silen veter pa ponekod ruši drevesa.

Domovi uničeni

Divjanje neurje so že občutili na Šrilanki, kjer sta zaradi močnega dežja in poplav umrli dve osebi, domove pa je moralo zapustiti 4.600 oseb. 56 so jih oblasti zaradi nevarnosti zemeljskih plazov evakuirale v osrednji del države. Veter in poplave so doslej uničili okoli tisoč domov.

Obsežna evakuacija

Ko bo doseglo Indijo, bo neurje predvidoma povzročilo do 1,5 metra visoke valove, ki bi lahko povzročili poplave na nizko ležečih območjih v zveznih državah Tamil Nadu in Andra Pradesh, napovedujejo indijski meteorologi.

Oblasti v državi Tamil Nadu so v 282 šolah v glavnem mestu Chennai že vzpostavili centre za pomoč žrtvam poplav. V lokalnem pristanišču so začasno ustavili poslovanje s tovorom, čeprav pristanišče še vedno sprejema ladje. 22 ladij so sicer pred nevihto premestili na varnejše območje.

V zvezni državi Andra Pradesh so z ogroženih območij v zavetišča preventivno evakuirali približno 150.000 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.