Svet
9 ogledov

Indijska mornarica vrača udarec

Ugrabitve ob brezvladnem Somalijskem rogu so postale vsakdanjik ladij, ki potuje Žurnal24 main
Indijska mornarica je zatrdila, da so aretirali 23 somalijskih in jemenskih piratov, ki so poskušali ugrabiti ladjo v Adenskem zalivu.

Predstavnik mornarice je povedal, da je akcija stekla potem ko so prejeli klic v sili. Aretiranim piratom, ki jih bodo predali oblastem, so zasegli tudi večjo količino različnega orožja. V Adenskem zalivu ima zaradi zadnje čase pogostih napadov piratov kar nekaj držav svoje bojne ladje. Indijska mornarica je sicer že pretekli mesec sporočila, da je potopila eno izmed največjih piratskih ladji, vendar se je kasneje izkazalo, da je to bila tajska ribiška ladja, ki so jo pirati zajeli.

Gates: Pomembno boljše obveščanje
Ameriški obrambni minister Robert Gates pa je na varnostni konferenci v Bahrjanu dejal, da bi bilo za uspešen boj proti piratstvu potrebno boljše delovanje obveščevalnih služb. Problem piratstva je primerjal s problemom terorizma, oba imata po njegovem mnenju mednarodne razsežnosti. Poleg tega je Gates prepričan, da sta za vse napade odgovorna dva ali trije somalijski klani. Misijo proti piratstvu je ob obali Somalije sicer že pretekli mesec zagnala Evropska unija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.