Svet
26 ogledov

Indonezijo streslo z 8,7

indonezija potres cunami 2010
1/12
Žurnal24 main
Potres z močjo 8,7 je danes stresel obalo Indonezije. Slovensko zunanje ministrstvo še zbira podatke o Slovencih. Nevarnost pred cunamiji preklicali.

Mesto Aceh na severu Sumatre so po prvotnem potresu stresli še vsaj trije popotresni sunki z magnitudo od 6,5 do 8,8 po Richterjevi lestvici.

Nekaj ur po naravni katastrofi so sedaj tudi preklicali nevarnost pred cunamiji.

Žarišče potresa z magnitudo 8,7 naj bi bilo sicer 33 kilometrov pod morjem tik ob obali Sumatre, 500 kilometrov severozahodno od mesta Banda Aceh. Tam naj bi sicer že ostali brez elektrike, lokalni prebivalci pa so se zaradi prvotnega opozorila za cunami premaknili na višje ležeče kraje otoka.

"Prebivalci so potres zelo močno čutili. Elektrike ni, nastajajo prometni zamaški, ljudje potujejo v višje ležeče kraje. Sirene tulijo in iz mošej se že slišijo opozorila," je še povedal tiskovni predstavnik indonezijske agencije, pristojne za katastrofalne naravne pojave. Potres so sicer čutili v Singapuru, na Tajskem in v severni Indiji, še poroča Reuters.

Morje se umika

Oblasti so takoj po potresu za celoten Indijski ocean izdale opozorilo pred cunamiji. Kot poročajo nekateri tuji mediji, naj bi se morje z bližnjega otoka Simeulue prvotno umaknilo za deset metrov.

Afriški Kenija in Tanzanija sta prav tako po potresu izdali opozorili pred cunamiji. "Pričakujemo, da se bo nivo gladine morja dvignil za dva do tri metre na območjih Malindi, Lamu pa do mesta Kiunga, medtem ko naj bi gladina morja v Kilifi, Mombasi pa vse do obale Shimonija narasla do dveh metrov," je pred preklicem nevarnosti pojasnila Esther Murugi, ministrica iz Kenije.

Spomnimo

Provinco Aceh je leta 2004 že opustošil cunami, ki je terjal 170 tisoč življenj, sprožil pa ga je potres z magnitudo 9,1 (30 kilometrov pod morjem). Skupno je takrat ob Indijskem oceanu umrlo 230 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.