Svet
9 ogledov

Informacije so prišle iz Al Kaide

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Bombe na letalih, ki so bile iz Jemna namenjene v ZDA, so odkrili s pomočjo informacij, ki so prišle iz Al Kaide. Oblasti v Jemnu so izpustile osumljeno študentko.
En paket so odkrili v Veliki Britaniji, drugega pa v Združenih arabskih emiratih, in sicer oba na tovornih letalih, namenjenih v Chicago.

Ključne informacije, na podlagi katerih so v petek na dveh letalih, namenjenih iz Jemna v ZDA, odkrili bombe, naj bi prišle od nekdanjega člana teroristične mreže Al Kaida. Jabr Al Faifi se je po poročanju BBC oblastem v Savdski Arabiji predal pred dvema tednoma. V preteklosti naj bi bil zaprt v taborišču za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi. Jemenski veji Al Kaide naj bi se pridružil, ko so ga izpustili iz Guantanama in je opravil rehabilitacijski program v Savdski Arabiji.

Glavni osumljenec
Ameriški obveščevalci so sporočili, da je glavni osumljenec spodletelega napada 20-letni Ibrahim Hasan Al Asiri, prvi izdelovalec bomb v jemenski veji teroristične organizacije. "Zaradi Asirijevih preteklih dejavnosti in izkušenj pri izdelavi eksploziva je vodilni osumljenec," so ameriške oblasti povedale za AFP. Svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame v vojni proti terorizmu, John Brennenm, je dejal, da je obe bombi naredil isti človek, ki je izdelal tudi eksplozivna telesa, uporabljena v poskusu napada na letalu, ki je lani za božič letelo iz Amsterdama v Detroit.

Prijeli napačno študentko
Oblasti v Jemnu so izpustile študentko, osumljeno, da je poslala paketa z eksplozivom v Združene države Amerike. Študentko so izpustili pod pogojem, da se še naprej javlja oblastem in da ne zapusti države. Aretirali so jo v soboto; povezanosti s teroristi so jo sumili na podlagi zapisa njene telefonske številke na paketu z eksplozivom, ki je bil namenjen v Chicago.

Za njeno izpustitev je v študentskem kampusu protestiralo okrog 500 študentov, poleg tega pa je jemenska skupina za zaščito človekovih pravic izpostavila, da Al Kaida nikoli ne pušča sledov, kaj šele, da bi pustila tako očitnega, kot je telefonska številka. Izkazalo se je, da je paket poslala ženska, ki je študentki ukradla identiteto, poleg tega pa njeno telefonsko številko napisala na paket. Drugi paket naj bi poslal neki moški.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.