Svet
40 ogledov

Injekcija proti cigareti

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Opustitev kajenja. "Novo cepivo proti kajenju bo, kot kaže, učinkovito, ne pa poceni," pravi Marko Platais.

"Cepivo velja za učinkovito, glavna ovira pa bo verjetno cena," pravi Marko Platais iz društva Mladi in Tobak.

Cepivo proti kajenju NicVax bo po napovedih kmalu prišlo na ameriški trg. Kdaj in če bo cepivo na voljo tudi v Sloveniji, še ni jasno.

Spodbudno, a drago

"Cepivo spodbudi nastanek protiteles, ki prepoznajo, napadejo in nevtralizirajo nikotin," pravi Platais, ki je bil na predstavitvi cepiva spomladi na problemom tobaka posvečeni konferenci spomladi v indijskim Mumbaju.

Dan brez tobaka
UICC. Vsak tretji četrtek v novembru je mednarodni dan brez tobaka. Razglasila ga je mednarodna organizacija za boj proti raku UICC. V Mariboru bo ob tem več dogodkov za mlade.

 

Cepivo je, kot so pokazali testi, lahko učinkovito tudi pri preprečevanju ponovnoga pričetka kajenja pri tistih, ki so z navado prenehali. Pri dosedanjih terapijah za preprečevanje kajenja naj bi v roku enega leta ponovno začelo kaditi do 90 odstotkov kadilcev. "Da je cepljenje dlje časa uspešno, so potrebne tri doze. Posamezna doza pa stane okoli sto dolarjev," pravi Platais. Zaradi relativno visoke cene cepljenja sklepa, da bo to zanimivo predvsem za bolj strastne kadilce.

Slovenci zmerni kadilci
V Sloveniji je kadilcev manj kot 22 odstotkov, pravi Mihaela Lovše iz slovenske zveze za tobačno kontrolo. "To pomeni, da smo glede na število kadilcev v evropskem prostoru model dobre prakse," še pove Lovšetova in dodaja da je "tobak je v ospredju po vzrokih rakastih in krvožilnih bolezni."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.