Svet
24 ogledov

Inšpekcija pri Applu na Kitajskem

kitajska tovarna Suzhou Etron Electronics dela za Apple Reuters
Delovna inšpekcija bo končno preverila, kaj se dogaja v kitajskih tovarnah, kjer delajo za Apple. Poročila o suženjskih razmerah in množičnih samomorih so namreč končno prisilila Apple, da zaprosi za preiskavo.

Apple je samo v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 13,06 milijarde dolarjev dobička. Svoje tovarne ima v različnih državah, med drugim tudi na Kitajskem, kjer ga zastopa družba Foxconn. In ravno iz njenih tovarn prihajajo grozljiva poročila, ki jih bo zdaj pod drobnogled vzelo Združenje za pošteno delo, s čimer se strinja tudi Apple.

Vodstvo Appla namreč trdi, da niso vedeli, kaj se dogaja s pregovorno poceni delovno silo na Kitajskem. "Zato smo prosili Združenje za pošteno delo, da neodvisno preveri dogajanje v tovarnah naših dobaviteljev," je za BBC dejal direktor Appla Tim Cook.

Preiskavo bo vodil predsednik združenja Auret van Heerden, ki bo intervjuval delavce v tovarnah Foxconna. Preverili pa bodo še tovarne dveh drugih Applovih dobaviteljev s Kitajske Quanta in Pegatrona.

Samomori in delovne nesreče

Iz tovarn, kjer delavci delajo za Applove dobavitelje, nenehno prihajajo poročila o samomorih in delovnih nesrečah. 137 delavcev se je poškodovalo, ko so s strupeno kemikalijo čistili zaslone iPhonov, dva delavca sta umrla v eksploziji v eni od tovarn.

Po številnih samomorih je Foxconn postavil mreže, ki so prestregle delavce, ki so si v obupu želeli vzeti življenje s skokom v globino. Delavci naj bi morali ob zaposlitvi celo podpisati izjavo, da ne bodo storili samomora.

Delavci sicer živijo v barakah. V eni sobi jih je 24, delati pa morajo, dokler dobesedno ne popadajo na tla.

Poročilo združenja za pošteno delo naj bi bilo objavljeno prihodnji mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.