Svet
42 ogledov

Inšpektorji nad zabave, festivale in estradnike

Hrvaške kune inšpekcija Profimedias
Hrvaški dacarji so spet v akciji. V poletnih mesecih bodo obiskovali predvsem bare, restavracije in klube.

Lani so bili še kako učinkoviti. Po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista, se je julija lani ob pregledovanju blagajn in nadziranju računov v zloglasnih Zrčah na Pagu, promet kar naenkrat drastično povečal -  za 150 odstotkov in to v enem dnevu.

Zrće | Avtor: Filip Brala/PIXSELL Filip Brala/PIXSELL

150 inšpektorjev se bo v teh poletnih mesecih spet odpravilo na teren, vendar bodo letos nekoliko bolj popustljivi: 

"Ne bo se kar tako zapiralo (lokalov), zaradi kepice sladoleda zagotovo ne. Vendar ne izdajanja računov ne bomo tolerirali,  predvsem pri ponavljajočih se kršiteljih ne,"  je dejal direktor hrvaške davčne uprave Zdravko Zrinušić:

"S tem pristopom želimo zaščititi poštene davčne zavezance, tiste, ki svoje delo pošteno opravljajo," je še poudaril. 

Kot navaja portal dnevnik.hr, gostilničarju Nevenu inšpekcija na vrata potrka dvakrat do trikrat na leto, vedeti pa želijo vse.

"Številko računa, izdaja, delovni čas, natakarji, ki strežejo in tako naprej. Ni lepo videti, če so v sezoni zaprti lokali in trgovine, čeprav je vedno verjetno da pride do napak. Majhne bi se lahko toleriraro, saj to niso to tako velike številke, zaradi katerih bi morali zapirali lokal," je dejal hrvaški gostinec.

Kot navajajo na portalu, so hrvaški državljani nasploh proti zapiranju lokalov, čeprav so prepričani, da tisti, ki ne izdajajo računov, varajo državo.  

Prvi davčnik v državi ob tem dodaja, da je tovrstne kršitelje  zaradi novega sistema sedaj bistveno lažje ujeti: "Če nekdo običajno deluje tako, da prijavi za pesto kun prometa, na dan našega nadzora, pa se ta drastično poveča, je logično, da se nekaj dogaja,"  je še dodal.

Letošnje poletje bodo na delu od 0 - 24. ure, napovedujejo tamkajšnji dacarji in dodajajo, da se bodo tokrat še posebej osredotočili na številne festivale, ki jih na Hrvaškem tudi to poletje ne bo manjkalo.

kune | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Da se jim to še kako izplača, pove podatek, da se je na nekaterih lanskih prireditvah, kjer je dnevni promet  redko nižji od sto tisoč evrov, število izdanih računov, glede na dan poprej, povečalo tudi za dvesto odstotkov..

Sicer se po nekaterih ocenah v državno blagajno na računDDV-ja v času poletne turistične sezone nateče za okoli štiri milijarde kun.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.