Svet
15 ogledov

Interesi pred Nobelovo

"Ne morem si predstavljati, da bi zunanjo politiko ZDA predsednik krojil na podl Žurnal24 main
Čeprav je bil Barack Obama razglašen za dobitnika Nobelove nagrade za mir, se utegne zgoditi, da bo prav njegova administracija preprečila obsodbo Izraela.

"Če bi obsodili izraelsko operacijo kot kršenje mednarodnega prava, bi dobili precedens, ki bi postal merilo za vse prihodnje izraelske operacije," pravi Klemen Grošelj s fakultete za družbene vede (FDV).

Čeprav je bil predsednik ZDA Barack Obama prejšnji teden razglašen za dobitnika Nobelove nagrade za mir, Grošelj meni, da bo obsodbo Izraela v prvi vrsti preprečila prav njegova administracija.

Zvezde in palica
"Američani pripravljajo novo politiko glede Bližnjega vzhoda. Verjetno ne oni ne druge zahodne diplomacije ne želijo tvegati, da Izrael zaradi obsodbe ne bi želel pristati na nikakršne pogovore," pove Grošelj in dodaja, da so ZDA sicer sprejele nekaj ukrepov, ki kažejo na to, da Izraela ne bodo obravnavale tako naklonjeno kot dosedanje administracije. Opozarja pa, da Američani že zaradi vprašanja iranskega jedrskega oboroževanja ne bodo zares zaostrovali odnosov z Izraelom.

Zločini na obeh straneh
Izrael je v ofenzivi proti palestinskemu gibanju Hamas na območju Gaze kršil mednarodno humanitarno pravo in nesorazmerno uporabil silo, pravi poročilo Združenih narodov (ZN) o januarski vojni v Gazi. Zločine ugotavlja tudi na strani Palestincev.

Poslanec Zaresa Franco Juri je na slovensko diplomacijo včeraj naslovil odprto pismo, v katerem izraža pričakovanje, da bo Slovenija na naslednjem glasovanju v Svetu ZN za človekove pravice podprla poročilo o Gazi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.