Svet
17 ogledov

Interpol svari pred terorističnimi napadi

Terry Jones (Foto: EPA) Žurnal24 main
Interpol opozarja vse države članice, med njimi tudi Slovenijo, naj bodo v teh dneh pozorne, saj obstaja nevarnost terorističnih napadov zaradi napovedanega sežiga Koranov.

Glede na opozorilo Interpola obstaja "velika verjetnost" napadov v Evropi, če bo floridski pastor Terry Jones uresničil napoved in 11. septembra sežgal Korane, poroča CNN. Opozorilo za ZDA je izdala tudi ameriška vlada.

Obama: zlata jama za Al Kaido
Sežig Koranov bi predstavljal "zlato jamo za Al Kaido", opozarja ameriški predsednik Barack Obama. "Zaradi tega bi Al Kaida našla še več prostovoljcev, ki bi se bili pripravljeni razstreliti v Evropi in ZDA," opozarja. Poleg tega bi bili ogroženi ameriški vojaki v Iraku in Afganistanu.

A Jones iz floridske cerkve Dove World Outreach Center noče popustiti pod pritiski, naj prekliče sežig Korana, razen, če ga bo Obama osebno prosil za to, poročajo svetovni mediji.

"Ne obsojajte nas, temveč se nam pridružite. Čas je, da muslimanom pošljemo sporočilo, da njihovega vedenja ne bomo več trpeli," je dejal Jones.

Nekdanji britanski premier Tony Blair je prav tako obsodil pastorjeve namene. Dejal je, da je zaradi načrtov o sežigu Korana zelo razočaran. "To je nespoštljivo. Ni vam treba biti musliman, da dojamete, da se tako ne sme ravnati s sveto knjigo. Rajši kot sežig bi ljudem priporočil, da jo preberejo," je povedal Blair. Načrtu floridske cerkve med drugimi nasprotujejo tudi Vatikan, poveljnik ameriške vojske David Petraeus in filmska zvezdnica Angelina Jolie.

"Rajši ga preberite"
Muslimanski pridigar Anjem Choudary pa vse muslimane poziva, naj ob obletnici terorističnih napadov na New York sežgejo ameriško zastavo pred veleposlaništvi ZDA po vsem svetu. Choudary naj bi že govoril z voditelji islamskih skupin po vsem svetu, ki njegov načrt pozdravljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.