Svet
3484 ogledov

Invalidnega očeta štirih otrok ubil s telovadno utežjo

Fitnes Profimedia Fotografija je simbolična.
Edi Žegarac obsojen na dolgoletno kazen.

Štiriinpetdesetletni Edi Žegarac že dolga leta živi v Italiji in ima ob slovenskem tudi tamkajšnje državljanstvo. Njegovo bivališče naslednjih 15 let in štiri mesece pa bo zapor, prislužil si ga je z brutalnim umorom 50-letnega Nicole Donadia.

Edi Žegarac | Avtor: Ilrestodelcarlino.it Ilrestodelcarlino.it
Spor zaradi vode

Morilec in njegova žrtev sta stanovala v naselju prikolic v Misanu Adriaticu, ki jih letoviško mesto Rimini daje v uporabo socialno ogroženim prebivalcem. Že nekaj časa sta bila na bojni nogi, Donadio, sicer 67-odstotni invalid, po rodu iz Chiaromonteja (Potenza), ki je delal kot smetar, da je po ločitvi preživljal štiri otroke, je Žegarca zaradi fizičnega nasilja ovadil že junija 2021. Takrat se je Slovenec prhal pred svojo prikolico, Italijana, ki se je ravno vrnil iz službe, pa je to zmotilo in zaradi vode sta se sprla. Besede so postajale vse ostrejše in Žegarac je Donadia udaril tako močno, da je padel po tleh, ko je hotel poklicati pomoč, pa mu je še razbil telefon.

"Nicola se ga je od takrat zelo bal," je povedal Donadijev odvetnik Mario Erbetta, ki je zanj tudi vložil ovadbo na policiji in o medsosedskem sporu obvestil upravne ter socialne službe, ki pa niso reagirale. Če bi enemu ali drugemu poiskali novo namestitev kje drugje, bi se po njegovih besedah zagotovo izognili tragediji.

V prikolici čakal policiste

Tako pa sta si v sredo, 12. januarja lani, okrog pol sedmih zjutraj, spet skočila v lase. Žegarac, ki naj bi zahteval, da sosed umakne prijavo na policiji, ta pa je to zavrnil, je nazadnje pograbil telovadno ročko in mu razbil lobanjo. Drugi prebivalci naselja so zaslišali glasen krik in poklicali karabinjerje, a je bilo že prepozno, preden je Nicola izdihnil, jim je le še razkril ime napadalca. Ta se je po obračunu mirno umaknil v Donadijevo prikolico in tam počakal, da so ga aretirali.

Žegarac je na sodišču priznal krivdo, dodal pa, da se podrobnosti ne spominja, ker se mu je "pred očmi naredila tema". Njegov zagovornik, odvetnik Massimiliano Orru, je zato zahteval postavitev izvedenca za psihiatrijo, ki je ugotovil, da je razumel, kaj je storil, ima pa duševno motnjo.

Tožilec Davide Ercolani je kljub temu zahteval dosmrtni zapor, a je bila sodnica Fiorella Casadei veliko bolj milostna: Žegarcu je izrekla 22 let aresta, ob upoštevanju tretjinskega odpustka, ki ga predvidevajo italijanski zakoni, pa se sodba glasi 15 let in štiri mesece. Svojci umorjenega Donadia, ki so vložili tudi premoženjskopravni zahtevek, so bili ogorčeni, češ da je "kazen veliko preblaga za smrt človeka".

Komentarjev 1
  • aleks1201 16:03 18.julij 2023.

    15 let je preblaga kazen ? Ja, vsekakor. v Šempeterski, Novogoriški bolnišnici so pa za nekaj ljudi, ki so umrli z smejalnimi plinom, krivce obsodili na leto in deset mesecev oziroma 1350 ur dela v javno korist. Pravica ali sodniška ...prikaži večiška sramota, presodite sami.