Svet
195 ogledov

Invazija azijskih pikapolonic

Pikapolonice na Pohorju bralka
Roji azijskih pikapolonic, invazivne vrste, ki so jo v Evropo uvozili, da bi uničevale listne uši, napadajo stanovanja in hiše v Srbiji in na Hrvaškem.

Na dvoriščih, oknih, v stanovanjih in v hišah v Beogradu se pojavljajo roji pikapolonic. Lepijo se na fasade in lezejo v pohištvo. Ker je hladno, zatočišče iščejo v zaprtih prostorih.

Gre za azijske pikapolonice, ki so nevarne lokalnim pikapolonicam in nimajo naravnega sovražnika, pred ubijanjem pa jih ščiti tudi zakon.

Azijske pikapolonice so v Evropo prinesli pred nekaj desetletji, da bi uničevale listne uši. "Od takrat so se prillagodile in udomačile ter skoraj uničile domače pikapolonice," pravi Milenka Perić iz srbskega Zavoda za biocide in medicinsko ekologijo. "Niso nevarne niti za ljudi, niti za rastline, vendar so se razmnožile. Imamo manj listnih uši, vendar tudi manj domačih pikapolonic."

Od lokalnih pikapolonic se razlikujejo po barvi kril, ki niso le rdeča pač pa različnih barv, imajo pa tudi več pik.Vse več jih je tudi na Hrvaškem, kjer prav tako izrinjajo domače pikapolonice in povzročajo preglavice prebivalcev, ki jih ne morejo spraviti iz stanovanj.
 

130 evrov za umor pikapolonice

Gre za invazivno vrsto, njihove ličinke pa so tako agresivne, da jedo ličinke domačih pikapolonic. Domače pikapolonice v hišo priletijo posamično, ne v rojih, zimo pa preživijo pod lubjem dreves. 

Po pravilniku, ki velja v Srbiji, se azijskih pikapolonic ne sme ubijati, globa pa znaša 130 evrov. 
Komentarjev 4
  • Inja Lana 16:46 28.november 2014.

    Invazija pikaplonic tudi pri nas...poleti jih je bilo na stotine na kupu na steni vikenda.

  • spenjac 14:32 24.november 2014.

    hrvaške so še posebej agresivne in pijejo kri, prepozna se jih po mutaciji črnih pik v bele kocke.

  • ennanova 11:05 24.november 2014.

    Pravljica o trajnostnem razvojuPravljičarji nam ne ponujajo le pravljice o gospodarski rasti, temveč nam servirajo tudi pravljico o trajnostnem razvoju. Neprestana rast na končno velikem planetu je že sama po sebi neumnost, toda pravljica o trajnostnem razvoju v kapitalizmu ...prikaži več …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1977-pravljica-o-trajnostnem-razvoju