Svet
11414 ogledov

Invazija v Zagrebu: male žuželke se lepijo na kožo in pijejo kri

Hrastova čipkarka
1/2
Joseph Berger, Bugwood.org
Zagrebčani se pritožujejo zaradi majhnih, skoraj prozornih živali, ki se jim lepijo na kožo in na lase in, tako trdijo prebivalci, sesajo kri.

Gre za stenice, velike nekaj milimetrov, ki so preplavile Zagreb, posebej Jarun in Novi Zagreb, poroča index.hr, podovbne pa naj bi bile razmere še v nekaterih drugih hrvaških krajih.

V Hrvaškem prirodoslovnem muzeju so povedali, da gre za invazivno vrsto stenice, na Fakulteti za gozdarstvo pa pravijo, da zgodba o stenicah ni nova, da pa so iz leta v leto vse bolj razširjene in agresivnejše. Rešitve, s katero bi se jih znebili, še ni.

"Ne vemo, zakaj napadajo ljudi"

Hrastova čipkarka | Avtor: Joseph Berger, Bugwood.org Joseph Berger, Bugwood.org

"Te stenice so rastlinojede, hranijo se z rastlinskimi sokovi. Ne vemo, zakaj napadajo ljudi. Za zdaj ni podatkov, da bi prenašale kakšne parazite ali bolezni. Prvi medicinski podatki vezani na te stenice so iz Italije, kjer so zabeležili več primerov izpuščajev na mestu ugriza. V zvezi z napadi hrastove in platanine stenice pri nas še ni podatkov," je za dnevnik.hr povedal dr. Boris Hrašovec z zagrebške fakultete za gozdarstvo.

Hrastova čipkarka | Avtor: Hrvaško kmetijsko ministrstvo Hrvaško kmetijsko ministrstvo

"Polno jih je na drevesnih listih, če obesite perilo, je to polno stenic, v lokalih ljudem padajo v kavo. Obrambe pa ni, posameznik ne more storiti ničesar, da bi se ubranil pred njimi. Mi že tretje leto eksperimentiramo z inekticidi, a za zdaj nimamo rešitev .V nekaterih mestih v ZDA so začeli v rastline injektirati kemikalike, a pri nas to ni v načrtu v kakšni bližnji prihodnosti," je povedal Hrašovec.

Opazili so jih tudi že pri nas

Po razpoložljivih podatkih sklepamo, da gre za vrsti stenic s slovenskim imenom hrastova oziroma platanova čipkarka. Po podatkih spletne strani tujerodne-vrste.info so pri nas hrastovo čipkarico doslej našli le na eni lokaciji v JV delu države, a je to star podatek iz leta 2017, zdaj je že več podatkov o najdbah tudi iz vzhodne in severovzhodne Slovenije, saj so jih lansko leto vrsto v okviru projekta LIFE ARTEMIS usmerjeno iskali. "udi v Ljubljani je že nekaj najdb. Pričakujemo, da se bo vrsta širila," nam je sporočila Jana Kus Veenvliet iz Zavoda Symbiosis. 

Podatke o invazivnih vrstah zbirajo tudi prek aplikacije Invazivke.

Hrastovi čipkarki je zelo podobna platanova čipkarka, razlikovanje med vrstama s prostim očesom ni mogoče. Glavna razlika je, da hrastovo čipkarko najdemo praviloma na hrastih, platanovo pa na platanah. Platanova čipkarka je razširjena po vsej Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 5
  • Žurnalček 01:48 02.september 2019.

    Če že prenašate čenče , povejte , da res zbodejo , vendar ne pijejo kri , ker je njihova hrana listni sok in ko ugotovijo da niste list odletijo !

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:53 01.september 2019.

    Imele so stenice protest, da ne smejo jest rastlin, ker ne bodo mogle dihat (rastline jim dajejo kisik), zato so se odločile, da bodo postale mesojede in iz kaprice jedle ljudi, ki nas je v izobilju, hkrati pa bodo s ...prikaži več tem zaščitile planet. Na njihovih protestnih plakatih je pisalo Eat meat, not plants to save the world! :D

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:09 01.september 2019.

    Ustaše napadle krvoločne žuželke,ki so še bolj zajebane,kot oni sami!