Svet
9 ogledov

Ios caplja za Androidom

Apple iPad in Samsug Galaxy Tab 10.1 EPA
Tablični računalniki z operacijskim sistemom Android imajo večji tržni delež kot naprave ameriškega Appla, na katerih je nameščen sistem Ios.

Tablični računalniki z operacijskim sistemom Android so lani dosegli 62-odstotni tržni delež, kažejo najnovejši podatki analitične hiše Gartner. Še lani je Android na področju tablic dosegal le okoli 46-odstotni delež.

Prodaja tablic z operacijskim sistemom Android se je lani povečala za dobrih 120 odstotkov na 121 milijonov naprav, prodaja Applovih ipadov pa se je medtem povečala le za slabih 15 odstotkov na 70 milijonov naprav. S tem je Applov tržni delež zdrsnil na okoli 36 odstotkov, ugotavljajo pri družbi Gartner.

Apple po prodaji tablic sicer ostaja trdno na prvem mestu, daleč pred Samsungom, ki je lani prodal le 37 milijonov tablic, torej približno pol manj. A južnokorejski tehnološki velikan ga pospešeno dohiteva – njegova rast prodaje je lani znašala kar 336 odstotkov.

Apple še vedno z več dobička

Kalifornijsko podjetje ostaja na prvem mestu tudi po dobičku na napravo, saj ipadi sodijo v višji cenovni razred. Večina rasti, s katero se je Android zavihtel na prvo mesto, pa je prišla na račun nizkocenovnih tablic z manjšimi zasloni.

Analitiki družbe Gartner napovedujejo, da bodo v prihodnjih letih največ pozornosti pritegnili tako imenovani mobilni hibridi, križanci med prenosniki in tablicami, ki združujejo najboljše lastnosti obeh svetov. Ti pa ne bodo pritegnili le navadnih, ampak tudi poslovne uporabnike, dodajajo pri Gartnerju.

Komentarjev 1
  • Marko Slovenia 18:59 04.marec 2014.

    haha kakšne pišete, sicej je oboje last us&a, ampak ios je daleč pred vsem