Svet
3 ogledov

Irak poziva Turčijo k umiku

Krste s trupli turških vojakov, ki so umrli med napadi, nalagajo na letalo. Žurnal24 main
Iraška vlada je pozvala Turčijo, naj umakne svoje sile s severa Iraka in prične s pogovori, ki bi pripeljali do rešitve krize. Turčija bo v Bagdad poslala posebnega odposlanca.
"Enostransko turško vojaško posredovanje je grožnja stabilnosti v regiji in kršitev iraške suverenosti. Turčijo pozivamo naj čim prej umakne svoje enote iz Iraka,"   so zapisali v izjavi. Na iraško pobudo se je že odzval turški premier Erdogan. V sredo bo v Bagdad poslal posebnega odposlanca, ki se bo s predstavniki iraške vlade pogovarjal o trenutnih varnostnih vprašanjih, je dejal predstavnik iraške vlade Ali al-Dabbagh .

Samomorilski napad
V Iraku ne umirajo samo na severu. V samomorilskem napadu južno od Bagdada je umrlo najmanj 40 ljudi, ranjenih naj bi jih bilo 46. Med žrtvami so tako moški kot ženske. Do napada je prišlo med romanjem vernikov v sveto šiitsko mesto Kerbala.

Napad se je zgodil nekaj ur zatem, ko so bili v južnem delu Bagdada umorjeni trije romarji, medtem ko je bilo 36 ranjenih. Napadalec je med množico vrgel bombo, nato pa še streljal.

Romanje v Kerbalo, kjer leži krsta Mohamedovega vnuka, je tudi letos zaznamoval samomorilski napad. © Reuters

 
Sestreljen helikopter
Potem ko je Kurdska delavska stranka (PKK) včeraj zagrozila, da bo izvedla gverilske napade v Turčiji, če turška vojska ne bo zaustavila svojih dejavnosti na severu Iraka, naj bi kurdski gverilci med sobotnimi napadi na severu Iraka sestrelili turški helikopter Cobra. "Ob šesti uri popoldne po lokalnem času so naši vojaki sestrelili helikopter Cobra, " je povedal Ahmed Danis , predstavnik za javnost kurdske stranke PKK. Turška stran sestrelitve helikopterja ni potrdila.

Poziv k splošni vstaji
Eden višjih poveljnikov kurdske stranke PKK je pozval Kurde, ki živijo v turških mestih, naj zaradi turških napadov na severu Iraka protestirajo proti turških oblasteh. "Če bi nas radi uničili, potem morajo naši mladi ljudje narediti (turška) mesta neprimerna za bivanje, " je dejal poveljnik Bahoz Erdal .

Na desetine žrtev
Ankara je v četrtek preko goratega predela na sever Iraka poslala na tisoče vojakov ob podpori letal in topništva z namenom, da pobijejo kurdske vojake. Slednji na omenjenem področju načrtujejo in izvajajo napade na cilje v Turčiji. V zdaj že tri dni trajajočem vdoru turških sil na sever Iraka je bilo po podatkih turške vojske ubitih najmanj 112 kurdskih upornikov. Med turškimi silami naj bi doslej, tako navaja turška vojska, umrlo več kot deset vojakov. V PKK zanikajo, da bi sami imeli toliko žrtev, ter trdijo, da so od začetka turške operacije ubili že 24 turških vojakov.

Turški vojaki med operacijo. © Reuters

 
Naj se operacija čimprej konča
Vlada iraškega Kurdistana, ki sicer velja za eno najtesnejših zaveznic ZDA v regiji, pa je Washington obtožila, da je dal zeleno luč za turški vdor na sever Iraka. "Odgovornost za vojaške operacije leži pri vladi ZDA, saj brez njihovega pristanka Turčiji ne bi bilo dovoljeno kršiti nedotakljivost iraškega ozemlja in zračnega prostora, " je dejal njen predstavnik za stike z javnostmi Falah Mustafa .

Ameriški minister za obrambo Robert Gates pa je pozval Turčijo, naj bodo njihove vojaške operacije na severu Iraka kar se da kratke. "Krajše je boljše ," je povedal in dodal, da bi morala Ankara zgladiti spore s kurdsko manjšino. Gates je poleg želje po kratkotrajnosti operacije izrazil tudi upanje, da bi bila natančna in tako preprečila žrtve med nedolžnimi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.