Svet
16 ogledov

"Irak se vrača v avtoritarizem"

Na ceremoniji ob spustu ameriške zastave v Iraku. Reuters
Irak se vrača v avtoritarizem in je na poti, da postane policijska država - in to kljub zagotovilom ZDA, da so pomagale vzpostaviti demokracijo v tej državi. Tako so zapisali v organizaciji za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch.

"Irak je v letu 2011 grobo zadušil svobodo izražanja in združevanja z zastraševanjem, pretepanjem in zadrževanjem aktivistov, protestnikov in novinarjev," je v izjavi ob svojem letnem poročilu zapisal Human Rights Watch in dodal, da ta država ostaja ena najbolj nevarnih na svetu za novinarje, spoštovanje pravic žensk je še naprej slabo, bombni napadi pa so zlasti med civilisti zahtevali visoko ceno.

Human Rights Watch je izpostavil tudi odkritje tajnega zapora pod nadzorom sil premiera Nurija al Malikija februarja lani. Gre sicer za enote, ki so vodile tudi kamp Honour, kjer so mučili ujetnike.

Kritika iz Bagdada

ZDA so umik svojih sil iz Iraka zaključile 18. decembra lani oziroma devet let po vdoru v državo in strmoglavljenju diktatorja Sadama Huseina. A medtem ko se je umik zaključeval, se je v Iraku začela poglabljati notranjepolitična kriza.

V zvezi s slednjo je Bagdad danes kritiziral Turčijo, Iran in neimenovane arabske države - pozvali so jih k spoštovanju neodvisnosti in suverenosti Iraka.

Komentarjev 1
  • privat 08:51 23.januar 2012.

    in to kakor da ni po meri belega človeka??'