Svet
16 ogledov

Iran: ameriška letalonosilka naj se ne vrača

Letalonosilki USS John C. Stennis and USS George H. W. Bush blizu Hormuške ožine Reuters
Če se bo ameriška letalonosilka vrnila v vode med Arabskim polotokom in Iranom, bo slednji ukrepal. Vojaški poveljnik Združenim državam Amerike sporoča, da Iran svarila ne bo ponovil.

Agencije navajajo iranskega vojaškega poveljnika Ataollaha Salehija, ki je zatrdil, da je ameriška letalonosilka Perzijski zaliv zapustila zaradi vojaških vaj iranske vojne mornarice. V primeru, da bi se letalonosilka v zaliv vrnila, pa bi Iran ukrepal. Američane svari pred vrnitvijo in jim sporoča, da nimajo navade opozarjati več kot enkrat. Salehi sicer ni navedel, na katero ameriško letalonosilko se nanašajo njegova opozorila, niti ni pojasnil, kako bi Iran v primeru vrnitve ladje ukrepal.

V ponedeljek je Iran zaključil svoje desetdnevne vojaške vaje v Perzijskem zalivu. Ob tem je država zagrozila, da bi lahko v primeru dodatnih sankcij, ki bi jih mednarodna skupnost uvedla proti njim, zaprli prehod skozi Hormuško ožino, ki je pomemben in edini pomorski dostop do Iraka in Kuvajta ter drugih zalivskih držav, kot sta Katar in Bahrajn. Ameriška peta flota, ki je stacionirana prav v Bahrajnu, je sicer že pojasnila, da blokade ožine ne bodo dovolili.

Komentarjev 2
  • reider 20:38 12.januar 2012.

    Anglikan spokaj se domu. Vidiš da te vsi sovražijo!

  • Trsten 12:49 04.januar 2012.

    Američani si prisiljeni začeti novo vojno, saj bi drugače bankrotirali.