Svet
19 ogledov

Iran: Aštianijeva bi tožila novinarja

1/13
Žurnal24 main
Iranka Sakineh Mohamadi Aštiani, ki je obtožena prešuštva in pomoči pri umoru soproga, je dejala, da razmišlja o tožbi proti dvema nemškima novinarjema. "Užalila sta me," je dejala.

Aštianijeva je lahko v soboto za kratek čas zapustila zapor in se udeležila kosila s sinom in hčerko. Potem pa je spregovorila tudi z novinarji.

Nemška novinarja sta bila aretirana v mestu Tabriz na severozahodu države oktobra lani, potem ko sta intervjujala Gaderzadeha.

Uradni Teheran pravi, da sta novinarja (šlo naj bi za poročevalca in fotografa) priznala, da sta kršila iranske zakone.

V državo sta namreč vstopila s turističnim vizumom, dovoljenja za opravljanje novinarskega dela pa nista dobila.

Gaderzadeha, ki ga čaka še sodni proces, so ob plačilu varščine izpustili iz zapora.

"Pritožujem se nad dvema nemškima novinarjema, ki sta me užalila," je novinarjem v mestu Tabriz dejala Iranka.

"Zakaj nista prišla sem? Zakaj nista prišla sem in se predstavila kot novinarja?"

"Rekla sem Sadžadu ... naj ju toži, saj sta osramotila tako mene kot državo," je dejala. Novinarjem je tudi povedala, da je v zaporu ne mučijo in da gre samo za govorice.

"Katerikoli intervju sem dala do zdaj, sem ga dala prostovoljno. Nihče me v to
ni silil. Spregovorila sem na svojo željo," je dejala.

Kot smo že poročali, je pred tem njen sin Sadžad Gaderzadeh sklical prvo novinarsko konferenco, na kateri je sodišče prosil, naj materi omilijo kazen.

Dejal je, da je že izgubil očeta in da s sestro ne želita izgubiti še matere.

Primer Aštiani je sicer v mednarodni javnosti zbudil veliko zanimanja, saj naj bi bil proces zrežiran, po mnenju nevladnih organizacij pa naj bi tudi kazal na kršenje človekovih pravic v Iranu.

Nemčija: izpustite novinarja
Sto nemških politikov in gospodarstenikov je na Iran danes naslovilo apel, v katerem prosijo iranske oblasti za izpustitev nemških novinarjev.

FOTOGRAFIJE ZAPRTE IRANKE SI OGLEJTE V GALERIJI.

Med podpisniki 15-stranskega apela, ki je objavljen  nemškem časniku Bild am Sonntag, sta poleg zvezdnikov tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle in kanclerka Angela Merkel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.