Svet
15 ogledov

Iran bo tožil Hollywood zaradi Arga

Argo Reuters
Iranska oblast naj bi se odločila, da bo tožila Hollywood zaradi filma Argo. Ta naj bi "nerealno prikazal" takratno stanje v Iranu.

Iranski mediji množično poročajo o tem, da naj bi se njihova oblast odločila tožiti Hollywood zaradi z oskarjem nagrajenega filma Argo, poroča Sky News. Iranske oblasti so prepričane, da film nerealno prikazuje takratno stanje v njihovi državi.

Tamkjašnji mediji poročajo tudi o tem, da je na pogovoru z iranskimi uredniki že francoska odvetnica Isabelle Coutant-Peyre, ki je branila že venezuelskega terorista Ilicha Ramíreza Sáncheza, bolj poznanega kot Carlos Šakal. Sánchez je v času hladne vojne veljal za simbol terorizma. Coutant-Peyrejeva naj bi uradnikom svetovala, kam in kako lahko vložijo tožbo.

Film so si ogledali zasebno

Odločitev o tožbi je padla po tem, ko si je skupina predstavnikov kulture in filmskih kritikov zasebno ogledala film v teheranskem kinematografu. Film si je v isti kinodvorani lahko ogledala le določena družba. Ravno zato, ker film ni bil uradno predstavljen, pa ni zaznati nobenih nestrinjanj z njim s strani navadnih državljanov, čeprav so si ti film ogledali na DVD.

V filmu pretiravajo s prikazom dogodkov

Zgodba, ki temelji na resničnem pobegu šestih Američanov z obleganega ameriškega veleposlaništva v Teheranu leta 1979, naj bi bila v filmu predstavljena preveč dramatično. Uradniki so film Bena Afflecka že označili za "antiiransko propagando" in "oglaševanje Cie". Film so že pred podelitvijo oskarjev komentirali tudi resnični akterji.

Mark in Cora Lijek, dva izmed šestih talcev, pravita, da film prikazuje veliko dogodkov, ki se v resnici niso zgodili. "V resnici je šlo za več notranjih borb in notranjih strahov, kar je zelo težko prikazati na filmskem platnu. Ker tega niso znali pokazati, so ustvarili dogodke, ki bi se lahko zgodili, če bi se," je povedal gospod Lijek. Sam pravi, da je bil njihov odhod iz Irana precej bolj sproščen, njihovo bivanje na ambasadi pa je bilo bolj podobno počitnicam kot pa skrivališču.

Eden izmed študentov, ki so takrat zasedli veleposlaništvo, Masoumeh Ebtekar prav tako pravi, da s prikazovanjem dogodkov v filmu pretiravajo. Predvsem naj bi bilo pretirano dramatično prikazano nasilje množice pred veleposlaništvom. Semivladna tiskovna agencija Mehr pa je Argo označila za "politično motiviran" film, kar po njihovem dokazuje tudi njegova najava za pridobitev oskarja za najboljši film s strani prve dame Michelle Obama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.