Svet
3 ogledov

Iran doletele nove sankcije

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Varnostni svet Združenih narodov je danes sprejel že četrti sveženj sankcij proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa. Proti sankcijam sta bili Brazilija in Turčija, Libanon pa se je vzdržal.

VS ZN je glasoval o predlogu resolucije, ki so ga 18. maja vložile ZDA, potem ko so dobile načelno podporo ostalih stalnih članic VS ZN − Rusije, Kitajske, Velike Britanije in Francije − ter Nemčije, ki je prav tako sodelovala v pogajanjih z Iranom o njegovem jedrskem programu.

Sankcije so med drugim tokrat prvič uperjene proti Iranski revolucionarni gardi, enemu od stebrov islamske republike. Med drugim prepovedujejo potovanje oz. trgovanje članov garde oz. zaposlenih v podjetjih, ki so v lasti garde.

Nov sveženj sankcij obenem širi prepoved na prodajo orožja Iranu z vključitvijo osmih kategorij težkega orožja, med drugim bojnih helikopterjev in ladij. Poziva tudi k prepovedi odpiranja predstavništev iranskih bank v tujini, če obstaja sum, da banke financirajo jedrski ali raketni program.

Turčija in Brazilija proti
Nestalni članici VS ZN, Turčija in Brazilija, sta konec maja z Iranom dosegli dogovor o bogatenju njegovega urana za raziskovalni reaktor v Teheranu v Turčiji.

Upali sta, da se bo s tem dogovorom islamska republika ubranila novih sankcij, kar pa se ni zgodilo. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je medtem sankcije označila za najostrejše doslej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.