Svet
10 ogledov

Iran Izraelu: "Ne igrajte se z ognjem"

Iranska televizija je krivdo za atentata pripisala Izraelu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Iranu ubit jedrski znanstvenik, Teheran za napad krivi Izrael.

V eksploziji bombe v Teheranu je umrl ugleden iranski jedrski znanstvenik Madžid Šahriari, še en znanstvenik pa je bil v ločeni eksploziji ranjen. Šahriari je bil ubit, ko sta dva motorista na severovzhodu iranske prestolnice na njegov avtomobil namestila bombo, ki jo je nato razneslo. Njegova soproga je bila v napadu ranjena. Iranska televizija je krivdo za atentata pripisala Izraelu.

Iranski notranji minister Mustafa Mohamed Nadžar je zatem krivdo za napada pripisal ameriški in izraelski obveščevalni službi Cia in Mosad. "Mosad in Cia sta sovražnika Irancev in si zmeraj prizadevata škoditi temu narodu. Še posebej pa želita ustaviti naš znanstveni napredek," je dejal Nadžar.

Vodja iranske jedrske organizacije Ali Akbar Salehi je že pred tem po napadih "sovražnikom" sporočil: "Ne igrajte se z ognjem. Iransko potrpljenje je omejeno in če ga bo zmanjkalo, bodo naši sovražniki doživeli žalostno usodo." Salehi sicer odgovornosti za napada za razliko od iranske televizije in notranjega ministra ni pripisal nobeni tuji sili.

Iranski znanstveniki so bili v zadnjih letih večkrat tarča atentatov ali pa so nepojasnjeno izginili. V napadu 12. januarja je bil ubit ugledni fizik Masud Ali Mohamadi, ki je bil profesor na teheranski univerzi, prav tako pa je delal za elitno iransko revolucionarno gardo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.