Svet
16 ogledov

"Iran je očitno razvijal atomsko bombo"

Jedrska elektrarna v Iranu EPA
Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) ocenjuje, da je Iran vsaj do konca lanskega leta razvijal atomsko bombo.

"Agencija je resno zaskrbljena zaradi morebitne vojaške dimenzije iranskega jedrskega programa," naj bi agencija zapisala v težko pričakovanem poročilu, ki bo uradno objavljeno v prihodnjih dneh. 

Trdijo, da je Iran od leta 2003 pa vsaj do 2010, če ne še dlje, razvijal jedrsko eksplozivno napravo. Šlo je za strukturiran program, ki se lahko še vedno nadaljuje, opozarja agencija.

Za podkrepitev trditev, da je Iran razvijal atomsko bombo, ima IAEA okoli tisoč strani dokazov, zatrjujejo na sedežu agencije na Dunaju.

Agencija se je v dosedanjih poročilih osredotočala predvsem na zmogljivosti Irana, da lahko proizvaja cepilne elemente – uran in plutonij –, ki pa se vendarle lahko uporabljata tako za proizvodnjo elektrike kot atomske bombe.

Teheran vztraja

Iran kot vseskozi tudi zdaj zatrjuje, da je jedrski program miroljubne narave. V zadnjem času je predvsem Izrael podpihoval razmišljanja, da bi morali zaradi občutka ogroženosti razmisliti o vojaškem napadu na Iran. ZDA so že napovedale, da bodo zaradi poročila premislile o novih sankcijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.