Svet
4 ogledov

Iran Nemčiji: ne izvajajte pritiskov!

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Uradni Teheran je opozoril Nemčijo, da naj ne izvaja pritiskov na islamsko državo glede izpustitve dveh nemških novinarjev, ki sta bila aretirana med intervjuvanjem sina ženske, obsojene na smrt.

Tiskovni predstavnik tamkajšnjega zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast je izdal opozorilo po tem, ko je v nedeljo sto nemških javnih osebnosti Iran pozvalo, da naj izpusti novinarja, ki sta v zaporu od oktobra lani.

"Obvestili smo nemške prijatelje, da bo njihova strategija ustvarjanja pritiska na vplivanje odločitve sodišča imela nasproten učinek," je dejal na redni tedenski konferenci Mehmanparast.

"Opozarjamo, da naše sodstvo nikoli ne bo odločalo pod takšnim pritiskom ... Naše sodstvo je neodvisno."

Dva nemška novinarja časnika Bild am Sonntag sta bila aretirana med intervjuvanjem sina Sakineh Mohammadi Aštiani Sajjada Ghaderzadehsona. Aštianijeva je namreč zaradi prešuštva in pomoči pri umoru moža obsojena na smrt s kamenjanjem. Kazen naj bi zaradi pritiska mednarodne skupnosti kasneje spremenili v smrt z obešanjem.

Njen primer je v svetu sprožil številne ogorčene odzive, predvsem iz organizacij za varovanje človekovih pravic. Slednje so namreč mnenja, da je bil sodni proces proti Aštianijevi zrežiran in da Iran krši človekove pravice.

Iran trdi, da sta nemška novinarja v državo vstopila s turistično vizo, dovoljenja za opravljanje novinarskega poklica pa nista imela. Aštianijeva je sicer v nedeljo novinarjem v Tabrizu dejala, da je sina prosila, da naj toži omenjena dva novinarja, saj naj bi jo "užalila".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.