Svet
8321 ogledov

Iran po Trumpovi potezi napovedal vojno

Ali Hamenej pritiska na iransko opozicijo. (Foto: AFP) Žurnal24 main

Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej je, kot smo že poročali, zagrozil ZDA z ostrimi povračilnimi ukrepi po letalskem napadu v Bagdadu, v katerem je bil ubit poveljnik elitnih enot iranske revolucionarne garde general Kasem Solejmani.

"Smrt Ameriki"

V Teheranu se je medtem na protestih proti "ameriškim zločinom" danes po petkovih molitvah zbralo več deset tisoč ljudi. Vzklikali so Smrt Ameriki in nosili fotografije Solejmanija.

Pentagon je pred tem potrdil, da je bil Solejmani ubit na ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa v letalskem napadu ameriških sil na bagdadskem mednarodnem letališču. Pentagon je sporočil, da je šlo za preventivni ukrep.

Iranska revolucionarna garda je smrt svojega generala potrdila in sporočila, da je umrl mučeniške smrti. Hamenej pa je dodal, da je bil Solejmani "obraz mednarodnega upora" in da so ga ubili "najbolj kruti na svetu".

Ubitih je bilo več oseb

Solejmani je bil eden najbolj priljubljenih vojaških poveljnikov v Iranu, za ZDA pa eden najbolj nevarnih nasprotnikov. Po mnenju Washingtona je aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter v celotni regiji. Napad na Solejmanija je bil zato po trditvah Pentagona namenjen odvračanju bodočih iranskih napadov.

Do napada pri letališču je po poročanju medijev prišlo kmalu po polnoči. Ubitih naj bi bilo še več oseb, med njimi tudi namestnik poveljnika proiranske milice v Iraku PMF Abu Mahdi al Muhandis.

ZDA so v nedeljo bombardirale objekte PMF zaradi napada na iraško vojaško oporišče v Kirkuku prejšnji petek, v katerem je bil ubit tudi Američan. Proiranska milica je potem na silvestrovo organizirala protestni napad na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, Američani pa so se maščevali z likvidacijo Solejmanija in al Muhandisa.

Solejmani je vodil sile al Kuds v Siriji, kjer podpirajo predsednika Bašarja Asada in v Iraku po ameriški invaziji leta 2003. Delal je tudi kot posebni svetovalec Asada za boj proti džihadistični skupini Islamska država.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar praufo
    praufo 19:47 03.januar 2020.

    orožja je ogromno na razpolago, tko, da že nekatere srbi, da bi malo probal kako kaj deluje, sam iran pač ni mačji kašelj ... ampak tole kar prodajajo javnosti je čisti fake, nekaj drugega mora bit zadaj ... recimo korejci ...prikaži več še vedno delajo na jedrskem orožju, pa je nekako mirno, tukaj pa ... hmm, mogoče kakšen biznis ne gre skoz, al se pa za nafto ne morjo zment, ker za amerikance je pomemben samo dnar, za vse ostalo jih boli kurac in z dnarjem si vse kupijo (nekateri seveda)

  • Avatar Mark035
    Mark035 16:46 03.januar 2020.

    Upam, da se bo EU tokrat postavila na pravo stran in zaščitila Iran, ter postavila sankcije ZDA. Vem, da so to samo sanje, ampak do kdaj bo EU samo gledala ameriški terorizem in ga ne bo obsodila? Svoboda vsem zatiranim ...prikaži več narodom, ki jih tlači ameriški škorenj.

  • Avatar MS
    MS 14:16 03.januar 2020.

    Impeachment je preventivno orodje ki je v teku! Upajmo da bo uspel in onemogočil te arogantne in svetovnem miru nevarne poteze predsednika Trumpa! Izredno bevaren človek je! Na univerzi Yale so psihiatri ugotovili, da Trump kaže »znake nevarne mentalne bolezni«. ...prikaži več in da je njihova moralna dolžnost, da ljudi posvarijo pred Trumpom. »Vprašanje ni, ali je mentalno bolan, temveč – ali je nevaren, in nevaren je ekstremno« je rekel James Gilligan, profesor psihiatrije (New York University)