Svet
2 ogledov

Iran: podržavili bi internet

Iranci ne bi več mogli dostopati do svetovnega spleta. Imeli bodo namreč svojega Žurnal24 main
Iranske oblasti načrtujejo izklop mednarodnega interneta in vzpostavitev državnega, s katerim bi onemogočili dostop do medijev in informacij z Zahoda.

Po mnenju iranskega verskega voditelja Ayatollo Ali Khameneija gre v tem primeru za "mehko vojno" Zahodu, saj ta več ne bo mogel prek svetovnega spleta vplivati na iransko ljudstvo.

Podržavljeni internet, ki je po poročanju Wall Street Journala projekt iranskega ministra za telekomunikacije, naj bi tako v državi v celoti uvedli v naslednjih dveh letih. Predvideva se, da bi lahko mednarodni internet fizičnim osebam in podjetjem ukinili še prej.

Slaba novica za podjetja in tuje investitorje
Pri tem se zastavlja vprašanje, ali je mogoče v celoti državo odrezati od mednarodnega interneta. Ima Iran dovolj domačih strokovnjakov, ki bi na primer lahko oblikovali iskalnik, ki bi bil podoben Googlu?

Trpelo pa bi lahko tudi gospodarstvo, predvsem številna podjetja, ki si svojega poslovanja ne morejo predstavljati brez interneta. Sama vzpostavitev podržavljenega interneta bi tako lahko odgnala tuje investitorje, predvsem iz Rusije in Kitajske.

Strah pred protesti
Iranske oblasti so se za načrte o izklopu mednarodnega interneta ogrele po množičnih protestih v drugih arabskih državah. Ti so se razširili prav s pomočjo družabnih omrežij, kot sta Facebook in Twitter.

Kot je znano so oblasti v Egiptu med protesti, ki so uspeli strmoglaviti režim Hosnija Mubaraka, večkrat izklopile internet in omrežja za mobilne telefone. A kljub temu ljudstva s tem niso mogle ustaviti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.