Svet
1715 ogledov

Iran priznal: Sestrelili smo potniško letalo

Mesto, kjer je strmoglavilo ukrajinsko letalo Epa
Na letalu so bili Iranci, Kanadčani, Švedi, Afganistanci, Nemci, Britanci ter dva Ukrajinca.

Iran je danes priznal, da je iranska vojska v sredo nenamerno sestrelila ukrajinsko potniško letalo blizu Teherana, pri čemer je umrlo vseh 176 ljudi na krovu. Vojska je sporočila, da je šlo za človeško napako, potem ko se je letalo približalo občutljivemu vojaškemu območju. Iranski voditelji so se opravičili in napovedali kaznovanje odgovornih.

"Tragedija in neodpustljiva napaka"

Iranski predsednik Hasan Rohani se je opravičil za "tragedijo in neodpustljivo napako". Na Twitterju je sporočil, da je "notranja preiskava vojske ugotovila, da so rakete, ki so bile pomotoma izstreljene, povzročile strmoglavljenje ukrajinskega letala in smrt 176 nedolžnih ljudi".

Pred tem je že zunanji minister Mohamad Džavad Zarif izrazil obžalovanje, opravičilo in sožalje, ob tem pa poudaril, da je za tragičen dogodek deloma odgovoren tudi "avanturizem ZDA".

Tragedija se je namreč zgodila le nekaj ur po iranskem raketnem napadu na oporišči z ameriško vojsko v Iraku, kar je bil povračilni ukrep za ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija.

Na letalu so bili večinoma Iranci

Letalo ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines je strmoglavilo samo tri minute po vzletu. Na letalu so bili večinoma Iranci. Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev.

Iran je sprva sporočil, da je vzrok tehnična napaka, nato pa so se začele krepiti domneve, da so ga Iranci nenamerno sestrelil. Po ZDA in Kanadi je to na podlagi obveščevalnih podatkov trdilo tudi več zahodnih držav in Nato.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 11:59 11.januar 2020.

    Retardiranci.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:50 11.januar 2020.

    Muslimanski teroristi,ki jim svet tolerira pobijanja bodo odnesli brez kazni!! To ni vojska ti so teroristi,če letalska obramba ne loči potniškega letala,ki je letelo po kordinatah danih iz njihovega stolpa niso sposobni za drugega kot past ovce!! Letalo so sestrelili ...prikaži več NAMERNO in sedaj lažejo!!