Svet
3969 ogledov

Iran razbil mrežo vohunov Cie, Američanom grozijo strašne kazni

Uničen avtomobil ubitega iranskega znanstvenika po eksploziji v Teheranu. Reuters
Iranske oblasti so danes sporočile, da so varnostne agencije razbile vohunsko mrežo ameriške obveščevalne agencije Cia in aretirale 17 ljudi. Nekatere so obsodili na smrt, druge na dolgoletne zaporne kazni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Domnevni vohuni so bili zaposleni kot izvajalci in svetovalci na občutljivih položajih na ekonomskem, jedrskem, infrastrukturnem, vojaškem in kibernetskem področju, so iranski mediji povzeli sporočilo ministrstva za obveščevalne zadeve.

Osumljence so aretirali med marcem 2018 in marcem 2019 ter jih predali pravosodnim organom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsi pridržani so iranski državljani, delovali pa so neodvisno eden od drugega. Nekatere od njih so Američani rekrutirali tako, da so jim v zameno za vohunjenje obljubili vizum za ZDA oz. obnovo vizuma.

Njihova naloga je bila zbiranje tajnih informacij ter izvajanje tehničnih in obveščevalnih operacij na pomembnih in občutljivih položajih z uporabo napredne opreme, je danes na novinarski konferenci pojasnil vodja protiobveščevalne enote na iranskem ministrstvu za obveščevalne zadeve.

Zaenkrat ni jasno, ali so aretacije povezane s primerom, ko je Iran junija sporočil, da je razbil večjo kibernetsko vohunsko mrežo, ki naj bi jo vodila Cia, ter da so v več državah aretirali osebe, povezane s to mrežo.

Že od maja se razmere med Zahodom in Iranom zaostrujejo, ko so v veljavo stopile nove strožje ameriške sankcije, ki jih je Washington uvedel po lanskem izstopu iz iranskega jedrskega sporazuma. Iran je od takrat začel delno opuščati jedrski dogovor, prejšnji teden pa je v Hormuški ožini zasegel tanker, ki je plul pod britansko zastavo.

Trump: "Poročila so v celoti napačna"

Predsednik ZDA Donald Trump je danes zanikal iranske trditve, da so v državi razbili mrežo vohunov ameriške obveščevalne agencije Cia. "Poročila o tem, da je Iran ujel vohune Cie so v celoti napačna. V njih ni trohice resnice," je tvitnil Trump, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da so to zgolj nove laži in propaganda "nekega verskega režima, ki je v zatonu in je brez idej, kaj naj naredi". "Njihovo gospodarstvo je mrtvo in bo še slabše. Iran je popolna zmešnjava," je še zapisal predsednik ZDA.

Cia se na omenjeno novico ni odzvala. Trumpovo zanikanje je tudi že sprožilo kritike med ameriško obveščevalno srenjo.

"Obstajajo razlogi, zakaj vlada nikoli ne komentira tovrstnih trditev. Naslednjič, ko ne bo odziva na takšne trditve, bo obstajala domneva, da so resnične," je tvitnil bivši tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Ned Price.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • boris176 10:04 23.julij 2019.

    Cia snajka cia....

  • Avatar Leon
    Leon 13:39 22.julij 2019.

    Osumljence so aretirali med marcem 2018 in marcem 2019 ter jih predali pravosodnim organom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ni kaj dodati ! Povsod so pravosodni organi politično nastavljeni uradniki ! Slovenija ni izjema . SODBA V IMENU LJUDSTVA .