Svet
17 ogledov

Iran razkazuje jedrske objekte

Tovrstni obiski, s katerimi želi Iran po mnenju številnih zbrati podporo za svoj Žurnal24 main
Tuji diplomati začenjajo ogled iranskih jedrskih objektov, na katerega jih je povabil Teheran. Ogledali si bodo objekt v Natanzu, kjer je glavni obrat za bogatenje urana, in jedrski reaktor v Araku.

Iran je na obisk povabil več predstavnikov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in predstavnike Madžarske, ki trenutno predseduje Evropski uniji. Po navedbah diplomatskih virov naj na obisk ne bi bile povabljene ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija.

Obisk v Iranu pa sta, sodeč po njunih izjavah v zadnjih dneh, zavrnili njegovi ključni zaveznici, Kitajska in Rusija. Tudi visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je dejala, da EU ne bo sodelovala pri omenjenem obisku iranskih jedrskih obratov. Tovrstni pregled bi morali po njenem mnenju opraviti inšpektorji IAEA.

Obisk dokaz miroljubnosti
Današnjega obiska se udeležujejo predstavniki Alžirije, Egipta, Omana, Združenih arabskih emiratov, Kube in Venezuele. Iran vztraja, da je vabilo na obisk še dodaten dokaz, da so iranske jedrske dejavnosti res miroljubne.

"Nobena država na svetu ne bo drugim pokazala svojih jedrskih objektov – to je znak, da so iranske jedrske aktivnosti povsem miroljubne," je v petek dejal vodja iranskega jedrskega programa in zunanji minister Ali Akbar Salehi.

Dodal je še, da bo Iran v Araku tujim strokovnjakom pokazal nove dosežke na področju medicine, ki so jih dosegli njihovi jedrski strokovnjaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.