Svet
10 ogledov

Iran se ne bo uklonil

Iran je v nedeljo in ponedeljek izvedel več spornih poskusnih izstrelitev raket. Žurnal24 main
Pogovori o iranskem jedrskem programu v Ženevi so se končali. Iran je poudaril, da se ne bo odrekel pravici do jedrske tehnologije, kljub temu so vse strani bolj ali manj zadovoljne.

Srečanje med Iranom in šesterico držav, petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov – Veliko Britanijo, Kitajsko, Francijo, Rusijo in ZDA ter Nemčijo – je po oceni iranskega zunanjega ministra Manušerja Motakija potekalo v "konstruktivnem vzdušju".

Napetosti med svetovnimi silami in Iranom glede spornega iranskega jedrskega programa so se sicer v zadnjih dneh zaostrile, saj je Iran priznal, da gradi že drugi objekt za bogatenje urana, poleg tega pa je v nedeljo in ponedeljek izvedel več poskusnih izstrelitev raket. Oboje je v mednarodni javnosti sprožilo plaz kritik.

Iran želi jedrske elektrarne

Iranski zunanji minister je znova poudaril, da je iranski jedrski program namenjen izključno miroljubni uporabi in da bodo z bogatenjem urana nadaljevali, saj da potrebujejo jedrsko gorivo za svoje jedrske elektrarne.

Je pa Iran nakazal možnost, da bi obogateni uran za raziskovalni reaktor vendarle pridobil od tretje strani. V medijih so se takoj zatem že pojavile špekulacije, da naj bi šlo za Kanado, vendar uradne potrditve ni bilo. Sta pa načrt Irana že pozdravili Francija in Rusija. Slednja je celo ponudila lastne zmogljivosti, je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Grožnje s sankcijami ostajajo
Današnji pogovori v Ženevi so bili zato zelo pomembni, tudi ker je do njihove obnovitve prišlo po 14 mesecih. Da so potekali v konstruktivnem vzdušju, so potrdili tudi diplomatski viri iz šesterice. Namenjeni so bili predvsem temu, da bi Iran prepričali v razkritje njegovega jedrskega programa in v transparentne inšpekcije njegovih jedrskih objektov, predvsem pa v opustitev bogatenja urana.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je sicer na predvečer današnjega srečanja opozorila Iran, da tvega večjo osamitev in mednarodni pritisk, če inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) ne bo omogočil dostopa do svojih jedrskih naprav ter zamrznil spornih dejavnosti.

Francoski obrambni minister Herve Morin pa je poudaril, da si bo Pariz prizadeval za nove sankcije proti Iranu, če ta do decembra ne bo razjasnil sumov, povezanih z njegovim jedrskim programom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.