Svet
5 ogledov

Iran sestrelil vohunski letali

Žurnal24 main
Iran je v Perzijskem zalivu sestrelil dve zahodni brezpilotni vohunski letali, je sporočil predstavnik iranske revolucionarne garde.

"Veliko vohunskih letal in naprednih letal od naših sovražnikov je bilo sestreljenih (s strani naših sil) ... Tako smo sestrelili dve vohunski letali v Perzijskem zalivu," je dejal poveljnik Amir Ali Hajizadeh.

"Ampak sedaj se je zgodilo prvič, da smo to sporočili javnosti." Ob tem ni dejal, kdaj sta bili vohunski letali in ostala letala sestreljena.

"Kršili naš zračni prostor"
Poveljnik je ob tem še dejal, da sta letali leteli nad Irakom in Afganistanom, pri tem "pa sta kršili tudi naš zračni prostor".

Avgusta lani je Iran razkril, da je zgradil svoje prvo vohunsko letalo brez posadke Karrar. Njegov doseg je tisoč kilometrov in lahko prenaša dve 115 kilogramski bombi.

Spor z Zahodom
Iran je sicer že več let v sporu z zahodnimi državami zaradi svojega jedrskega programa. ZDA in njene zahodne zaveznice so namreč prepričane, da želi Iran s programom razviti jedrsko orožje, predvsem bombo.

Iran obtožbe vseskozi zavrača in trdi, da uran bogati v miroljubne namene - za pridobivanje električne energije.

ZDA in Izrael, največje iranske sovražnice, tudi ne izključujeta vojaškega posredovanja, če zahodni diplomaciji ne bo uspelo doseči soglasja z Iranom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.