Svet
17 ogledov

Iran: Sin prosi za pomilostitev matere

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sin Iranke Šakineh Mohammadi Aštiani, ki je zaradi prešuštva in sodelovanja pri umoru moža obsojena na smrt s kamenjanjem, prosi sodišče za pomilostitev matere.

Sajjad Ghaderzadeh, proti kateremu na sodišču poteka obravnava zaradi pogovora z dvema nemškima novinarjema o primeru njegove matere, je na tiskovni konferenci dejal, da je mati kršila islamske zakone a ob tem sodišče prosil za odpuščanje in omilitev kazni.

"Po mojem mnenju je moja mati kriva. Glede na to, da nam je umrl že oče, si ne želimo izgubiti še matere," je novinarjem v mestu Tabriz na severozahodu Irana dejal Ghaderzadeh.

Aštianijeva je obsojena prešuštva in sodelovanja pri umoru moža. Sodišče bi že pred časom morali izvršiti smrtno kazen, a so njeno izvršitev zaradi kritik mednarodne skupnost večkrat preložili. Namesto kamenjanja naj bi žensko ubili z obešanjem.

Sajjad Ghaderzadeh | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ghaderzadeh: "Smrt s kamenjajem še vedno ostaja, a jo po vsej verjetnosti ne bodo izvršili. Vsaj to mi vsi skupaj upamo."

Dva novinarja nemškega tabloida Bild am Sonntag sta bila oktobra aretirana v Iranu medtem ko sta intervjujala Ghaderzadeha. V Iran pa sta vstopila s turistočno vizo. Berlin je Teheran že pozval, da naj ju oblasti izpustijo.

Ghaderzadeh je bil iz zapora izpuščen po plačilu 30 tisoč evrov vredne varščine. Iranske oblasti v zvezi s primerom njegove matere pravijo, da je to pristojnost sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.