Svet
20 ogledov

Iran: slabe novice za Ahmadinedžada

Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po prvih rezultatih sobotnih parlamentarnih volitev v Iranu so v vodstvu konservativni tekmeci predsednika Mahmuda Ahmadinedžada oz. podporniki ajatole Alija Hameneja. Napredek Hamenejevih podpornikov se kaže tako v prestolnici kot v drugih mestih.

Spopad s konservativci je bil pričakovan, čeprav so analitiki več možnosti pripisovali Ahmadinedžadovim podpornikom kot nasprotnikom. Ahmadinedžad je poleg tega doživel enega večjih porazov v svojem rojstnem mestu Garmsar, kjer je njegovo mlajšo sestro Parvin porazil konservativni tekmec.

Ti prvi rezultati, ki sicer še niso končni, nakazujejo, da bo imel Ahmadinedžad v prihodnje manj njemu naklonjen parlament. Do konca svojega drugega mandata ima sicer še dve leti.

Volitve 290-članskega parlamenta v Iranu so sicer v soboto podaljšali za več ur. Volišča so zaprli šele ob 23. uri po lokalnem času (ob 20.30 po srednjeevropskem) oziroma kar pet ur kasneje.

Podaljšanje časa odprtja volišč, še posebej na parlamentarnih volitvah, v Iranu ni redkost, saj zaradi zapletenega postopka na voliščih pogosto nastajajo dolge vrste. Oblasti zato volitve podaljšajo, da lahko svoj glas oddajo vsi, ki to želijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.