Svet
23 ogledov

Iran v vesolje izstrelil opico

Opica EPA
Iran je v vesolje uspešno izstrelil vesoljsko kapsulo z živo opico, ki se je nato varno vrnila nazaj na Zemljo.

"Iran je uspešno izstrelil kapsulo z imenom Pišgam (Pionir) z opico na krovu in pošiljko nepoškodovano privedel nazaj na Zemljo," so sporočili iz vesoljskega oddelka iranskega obrambnega ministrstva.

Opica tokrat preživela

Po poročanju iranskih medijev je opica potovanje na višino 120 kilometrov preživela. Iran je sredi januarja oznanil, da bo še enkrat poskusil poslati opico v vesolje v okviru "priprav na izstrelitev človeka v vesolje", ki je napovedana za leto 2020.

Iran je svoj prvi satelit proti zemljini orbiti izstrelil februarja 2009, leto kasneje pa je uspešno testiral raketo, na krovu katere so bili črvi, miš in želva. Opico so v vesolje izstrelili že leta 2011, poskus je bil neuspešen, vendar vzrokov za to niso pojasnili.

Zahod ima vse bolj sive lase

Iranski vesoljski program povzroča precejšnje skrbi zahodnim državam, ki menijo, da Iran v okviru njega razvija balistične rakete, zmožne nošenja jedrskih konic, ki naj bi jih Iran razvijal v tajnosti.
Teheran vztrajno zavrača, da ima vesoljski program vojaške razsežnosti in Zahod obtožuje, da želi iranske znanstvene dosežke prikazati kot dejanja agresije.

Komentarjev 1
  • ac-dc 17:13 29.januar 2013.

    A je kdo iz parlamenta morda pogrešan?