Svet
6 ogledov

Iran vabi na ogled

Iran si želi, da bi se v pogovore o njihovem jedrskem programu vključilo več drž Žurnal24 main
Iran je v znak dobre volje na ogled jedrskih objektov povabil predstavnike Mednarodne agencije za jedrski program (IAEA), Evropske unije in nekaterih držav v razvoju.

Med povabljenimi so predstavniki šestih velesil, ki so vključene v diplomatske pogovore, s katerimi želijo rešiti spor glede iranskega jedrskega programa. Do obiska bo prišlo pred srečanjem Irana s šestimi velesilami, Rusijo, Kitajsko, ZDA, Francijo, Nemčijo in Veliko Britanijo, konec meseca v Istanbulu.

Sestanek je bil dogovorjen prejšnji mesec v Ženevi. Gre za prve tovrstne pogovore po več kot letu dni. Srečanje v Ženevi je namreč pomenilo majhen korak proti rešitvi dolgoletnega problema. Zahod namreč sumi, da je iranski jedrski program le krinka za izdelovanje orožja za množično uničenje. Katere objekte naj bi predstavniki obiskali, ni znano.

Iran povabilo vidi kot znak dobre volje, ki bi ga kot takega morala razumeti tudi IAEA. Med povabljenimi so tudi nekateri predstavniki držav Evropske unije in držav v razvoju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.