Svet
88 ogledov

Iran vztraja in nadaljuje z bogatenjem urana

Iran jedrski program Epa
Iran je Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) obvestil, da bo začel bogatiti uran do 60 odstotkov.

Iranska tiskovna agencija Irna ni navedla, kdaj je namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči v pismu z namero o bogatitvi urana seznanil Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). S tem bi se Iran približal meji 90 odstotkov obogatenega urana za vojaško uporabo.

To bi bila tudi nova kršitev zavez iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, po katerem lahko Iran bogati uranovo rudo do 3,67 odstotka čistosti. Od januarja ga sicer bogati do 20 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju iranske televizije v angleščini Press TV naj bi bogatenje do 60 odstotkov Iran začel v sredo.

Agencija Irna je tudi poročala, da bodo v jedrski objekt v Natancu dodali tisoč centrifug s 50 odstotkov večjo zmogljivostjo od tamkajšnjih centrifug, nadomestili pa bodo tudi tam poškodovane naprave v nedeljskem napadu.

Za napad obtožili Izrael

Za nedeljski napad na jedrski objekt v Natancu je Teheran obtožil Izrael, ki mu je obljubil maščevanje ter širjenje svojih jedrskih aktivnosti. Vlada v Teheranu je sporočila, da je bila "sabotaža izvedena v cevi z električnimi kabli, ki je vodila do centrifug" kar je povzročilo "škodo na sistemu". Incident, ki ga je Iran označil za teroristično dejanje, se je zgodil dan potem, ko je Teheran sporočil, da so v Natancu zagnali napredne centrifuge za uran, s čimer je opustil novo obvezo v okviru jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Povečanje bogatenja urana pa je Iran danes objavil le nekaj ur po obisku ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Teheranu. Med obiskom sta državi potrdili skupna stališča pred nadaljevanjem pogajanj na Dunaju o jedrskem programu Irana, katerih cilj je vrnitev ZDA k jedrskemu sporazumu in odprava sankcij proti Iranu, še poroča AFP.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.