Svet
11 ogledov

Iran: za umorom znanstvenika stoji CIA

Uničen avtomobil ubitega iranskega znanstvenika po eksploziji v Teheranu. Reuters
Po poročanju iranske državne televizije ima Teheran zanesljive dokaze, da je ameriška obveščevalna agencija Cia načrtovala, vodila in podpirala napad, v katerem je bil minulo sredo ubit iranski jedrski znanstvenik.

Iranska vlada je v soboto izročila protestno pismo švicarskemu veleposlaništvu v Teheranu, ki tam zastopa interese ZDA. Časopis Wall Street Journal poroča, da se razmere zaostrujejo, saj naj bi grozila nevarnost izraelskega napada na Iran, potem ko je ta priznal, da je začel plemenititi uran v podzemnem bunkerju Fordov blizu svetega šiitskega mesta Kom. Za Izrael naj bi to pomenil "prestop rdeče črte" in Washington obenem zasebno prepričuje izraelske voditelje, naj se ne spuščajo v enostranske napade na Iran, obenem pa se na to možnost pripravlja.

Iranci so v petek pokopali 32-letnega jedrskega znanstvenika Mustafo Ahmadija Rošana, ki mu je nekdo na vrata avtomobila v sredo zjutraj prilepil magnetno bombo. V terorističnem napadu sta umrla znanstvenik in njegov šofer. Iransko zunanje ministrstvo je v soboto preko Švicarjev Washington uradno obvestilo, da ima dokaze o vpletenosti Cie v ta že peti napad na jedrske znanstvenike Irana v zadnjih dveh letih.

Peres: "Kakor vem, Izrael ni vpleten"

ZDA so doslej vpletenost zavračale. Med drugim je to zatrdila tudi državna sekretarka Hillary Clinton. Izraelci so bolj zadržani. Predsednik Šimon Peres je dejal, da kolikor ve, Izrael v napad ni vpleten. Iranci so protestirali tudi pri Veliki Britaniji, saj naj bi se napadi začeli, odkar je obveščevalna agencija MI6 naznanila obveščevalne operacije proti državam, ki si prizadevajo priti do jedrskega orožja.

Iran zaradi napada zahteva obsodbo s strani Varnostnega sveta ZN kakor tudi generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona. Vendar pa so napadi na znanstvenike le začetek, če so informacije v medijih o napetostih med Washingtonom in Izraelom točne. Predsednik ZDA Barack Obama naj bi pred dnevi osebno poklical izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja, prihodnji teden pa odhaja v Tel Aviv na pogovore načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske general Martin Dempsey. Na telefonu naj bi bil pogosto tudi obrambni minister Leon Panetta.

ZDA želijo, da Izrael počaka, saj naj bi se sankcije proti Iranu zaradi jedrskega programa že začele čutiti. Obama je konec lanskega leta podpisal nove sankcije, ki praktično onemogočajo državam plačilo za iransko nafto. Nekaj podobnega naj bi naslednji teden sprejela tudi EU. Sankcije naj bi že prizadele izvoz nafte in v Iranu dva meseca pred parlamentarnimi volitvami narašča inflacija.

ZDA po grožnji, naj se ne vračajo, poslali dve letalonosilki

Iran je pred dnevi grozil z blokado Hormuške ožine na vstopu v Perzijski zaliv in posvaril ZDA, naj tja ne vračajo letalonosilk. ZDA pa so v odgovor k tamkajšnji bojni skupini letalonosilke sedaj poslale še drugo. Nekaj znamenj popuščanja napetosti je, saj so ameriški mornarji nedavno kar dvakrat rešili iranske mornarje v težavah. Teheran pa je sporočil, da je pripravljen na resna pogajanja o jedrskem programu in sprejem inšpektorjev.

Kljub temu pa se ZDA pripravljajo na morebitno zaostrovanje. V nevarnosti naj bi bil kompleks veleposlaništva v Bagdadu, ZDA pa povečujejo tudi varnostne ukrepe okoli drugih vojaških baz v regiji. Prav tako naj bi Washington pospešil dobave orožja zaveznikom, kot sta Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.