Svet
11 ogledov

Iran začel bogatenje urana

Iranski predsednik se ne da! Napovedal je izgradnjo novih tovarn za bogatenje ur Žurnal24 main
Iran začel bogatenje urana v podzemnem obratu Fondo.

Iran je v dobro zaščitenem podzemnem obratu Fordo v bližini mesta Kom začel bogatenje urana, danes poroča iranski državni časnik Kajhan. Vodja iranske organizacije za jedrsko energijo Ferejdun Abasi je sicer že v soboto napovedal, da bodo v obratu Fordo "v kratkem" začeli bogatenje urana.

Iran je podzemni obrat Fordo na skrivaj zgradil globoko v gori v bližini šiitskega svetega mesta Kom, kakih 150 kilometrov južno od Teherana, Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pa je o gradnji obrata obvestil šele konec septembra 2009.

Bogatenje urana sporno

Iranske aktivnosti v zvezi z bogatenjem urana so najbolj sporen del jedrskega programa Teherana. ZDA in njihove zaveznice Iran obtožujejo, da svoj uradno civilni jedrski program izkorišča kot izgovor za razvoj jedrskega orožja, kar pa Teheran zanika.

Varnostni svet ZN je proti Iranu uvedel vrsto sankcij, saj Teheran zavrača zahteve mednarodne skupnosti po ustavitvi omenjenih spornih aktivnosti.

Komentarjev 2
  • reider 15:29 08.januar 2012.

    Če ga oni nesmejo met,zakaj ga pa vi anglikani lahko imate?Odgovor kratek in jedernat hkrati.Ga zna gdo odgovorit od vas(anglikane mislim)?

  • Žurnalček 13:17 08.januar 2012.

    MAŠALA !