Svet
18 ogledov

Iran zadržal ameriške mornarje

Ameriška bojna ladja Reuters
Iran je včeraj v Perzijskem zalivu zajela dve manjši ameriški ladji z deset člani posadke, ki naj bi zašli v iranske teritorialne vode.

Teheran je že obvestil uradni Washington, da so mornarji, med katerimi je devet moških in ena ženska, na varnem in da jih bodo še danes predali Američanom.

Ameriška čolna sta plula med Bahrajnom in Kuvajtom, ko naj bi se eden pokvaril, zaradi česar je nato oba zaneslo v iranske vode. Pentagon trdi, da so pred tem izgubili zvezo z obema čolnoma.

Kljub pomanjkanju zveze pa so na podlagi radijskega signala ugotovili, da sta čolna na otoku Farsi in začela so se prizadevanja za navezavo stika z Iranci. Iranskega kolega Džavada Zarifa je nemudoma, ko je izvedel za incident, poklical državni sekretar ZDA John Kerry. Zarif mu je zagotovil, da so mornarji na varnem in da jih bodo kmalu izpustili.

Razen v kongresu, kjer so republikanci zagnali velik kraval proti Irancem, ker naj bi bilo zajetje čolnov nov dokaz, da Irancem ne gre zaupati, čeprav tudi Pentagon priznava, da sta ameriška čolna sama zašla v iranske vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.