Svet
6 ogledov

Iran zaprl usta tujim novinarjem

iran_166_AFP_2 Žurnal24 main
V Teheranu so se zbrali privrženci predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Uradni Teheran je tujim novinarjem prepovedal poročati o opozicijskih demonstracijah.

Iranska televizija je predvajala posnetke o veliki množici ljudi, ki se je zbrala na trgu Vali Asr v podporo novemu staremu iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu. Množica je visoko v zrak dvigala fotografije Ahmadinedžada in vrhovnega verskega voditelja ajatole Alija Hameneja ter vzklikala gesla njima v podporo. Na trgu Vali Asr naj bi se zbrali tudi Musavijevi privrženci, a naj bi nato odšli na drugo prizorišče.

Kot poroča iranska Press TV, ki oddaja v angleščini, naj bi se Musavijevi privrženci odpravili proti poslopju državne televizijske mreže IRIB, kjer naj bi jih Musavi, kot je sprva napovedal na spletni strani, nagovoril ter opozoril na nepravilnosti na volitvah. Svoje privržence je tudi pozval, naj brez uradnih dovoljenj ne pripravljajo protestnih demonstracij, da bi se izognili nasilju.

Novinarjem zaukazali molk
Oblasti v Teheranu so tujim medijem prepovedale poročati o dogajanju na protirežimskih demonstracijah. Ministrstvo za kulturo je tako izrecno "odsvetovalo" objavo prispevkov, ki jih ne bi poprej avtoriziralo. Organizacija Novinarji brez meja navaja, da tuji novinarji ne morejo zapustiti hotelov.

 

Napadajo študente

Predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani je obtožil notranje ministrstvo, da napada civiliste in študente na univerzi v Teheranu. "Kaj se to pravi, da sredi noči napadajo študente v njihovih domovih?" je vzrojil Laridžani.

Ajatole za novo štetje glasov
Medtem je mogočni svet varuhov, sestavljen iz šestih šiitskih klerikov in šestih pravnikov, ki jih je bil imenoval veliki ajatola Ali Hamenej, začel preverjati izide volitev. K temu ga neodvisno od zahtev poražene opozicije zavezuje že ustava. Je pa svet varuhov zaradi protestov privolil v vnovično štetje volilnih lističev, oddanih na tistih voliščih, ki so po navedbah predstavnika ajatole Alija Hameneja postala "objekt pritožb". Gre za nekatera volišča, kjer je Ahmadinedžad prejel izredno visoko število glasov.

Igra številk
Uradni izidi volitev so znani: Ahmadinedžad je prejel 62,63 odstotka oziroma 23,7 milijona od preko 42 milijonov oddanih glasov. Po podatkih iranske opozicije z Musavijem na čelu pa naj bi Ahmadinedžad prejel le dobrih pet milijonov glasov. Če to drži, gre za največjo volilno prevaro v zgodovini človeštva, opozarjajo analitiki. "So indici, ki kažejo na prevaro, trdnih dokazov pa ni," je za Washington Post povedal ameriški politični analitik Walter R. Mebane , ki mu ni jasno, kako se je opozicija dokopala do navedenih številk. Po nekaterih navedbah iz vrst opozicije naj bi notranje ministrstvo v Ahmadinedžadovo korist poneverilo kar 35 milijonov glasovnic. Če to drži, se je volitev v resnici udeležilo le sedem milijonov državljanov, kar pa se analitikom glede na dolge vrste pred volišči ne zdi verjetno.

Nasprotniki vladajočega režima so napovedali, da bodo vztrajali na ulicah. © AFP

 
"Na žalost" sedem mrtvih
Ponedeljkove demonstracije, ki se jih je po poročanju tamkajšnjih medijev udeležilo okoli sto tisoč ljudi, naj bi bile največje od iranske revolucije, ki se je odvijala leta 1979. "Številni razbojniki so želeli napasti vojaško postojanko in tako uničiti javno lastnino v bližini trga Azadi," je poročal radio. "Na žalost je bilo v incidentu ubitih sedem ljudi, več je bilo ranjenih." Nasprotniki vladajočega režima so napovedali, da bodo vztrajali na ulicah.

Čeprav je iransko notranje ministrstvo v ponedeljek prepovedalo demonstracije, se je v ponedeljek okoli 16. ure na Trgu revolucije v Teheranu zbralo več deset tisoč privržencev Musavija, da bi izrazili protest proti domnevnim volilnim goljufijam. Protestniki so se molče pomaknili proti zahodu mesta, kjer sta jih pozdravila Musavi in Mahdi Karubi , prav tako kandidat na predsedniških volitvah, ki pa ni veljal za favorita.

 
 

ZDA nočejo sprejemati odločitev za Irance, ampak verjamejo, da je treba glasove iranskega ljudstva slišati in spoštovati.

 
Obama izjemno zaskrbljen
Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek zadržano komentiral dogajanje v Iranu po predsedniških volitvah, vendar pa je protestnikom sporočil, da svet opazuje, kaj se dogaja, obenem pa napovedal nadaljevanje pogajanj z Iranom ne glede na zmagovalca volitev.

"Želim jasno povedati, da se morajo Iranci odločiti, kdo bodo njihovi voditelji, da spoštujemo iransko neodvisnost in se želimo izogniti temu, da bi bile ZDA notranje vprašanje Irana, ker so ZDA lahko včasih priročna žoga. Kljub temu pa me globoko skrbi nasilje, ki ga vidim na televiziji. Mislim, da je treba spoštovati demokratičen proces, svobodo govora, mirno nasprotovanje in vse te splošne vrednote,"
je dejal Obama.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.