Svet
15 ogledov

Iranci: Brunijeva je prostitutka

(Foto: Cropix) Žurnal24 main
Iranci so soprogo francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja Carlo Bruni označili za prostitutko, ker je kritizirala odločitev državnih oblasti glede kamenjanje Iranke do smrti.

Brunijevo so Iranci napadli po tem, ko je podpisala peticijo za izpustitev Sakineh Mohammadi Ashtianijeve, ki je bila obtožena prešuštva in pomoči pri umoru njenega moža.

Iranski časnik Kayhan, ki deluje pod vladno taktirko, je Brunijevo in francosko igralko Isabelle Adjani označil za prostitutki. Iranska državna televizija pa je Brunijevo obtožila "nemoralnosti".

Prva francoska dama je v odprtem pismu Ashtianijevi prejšnji teden zapisala: "Zakaj bi morala teči vaša kri in zakaj bi morali otroci ostati brez matere? Zato, ker ste živeli, ker ste ljubili, ker ste ženska in ker ste Iranka? Tega ne morem sprejeti."

Maja 2006 so iranske sodne oblasti Sakineh obsodile na smrt s kamenjanjem, potem ko je po 99 udarcih z bičem klonila in v obupu izjavila, da je res prevarala svojega moža. Svoje priznanje je pozneje preklicala, a to sodnikov ni zmotilo pri obsodbi na smrt. Po mednarodnem pritisku so sicer usmrtitev s kamenjanjem odložili, še vedno pa ji grozi smrt z obešanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.