Svet
18 ogledov

Iranci izpustili ameriška popotnika

Shane Bauer in Josh Fattal.
1/3
Reuters
Iranske oblasti so iz zapora izpustile dva ameriška popotnika, ki so ju oblasti obtožile vohunstva. V zameno za prostost sta morala skupaj plačati milijon dolarjev varščine.

"Primer je zaključen," je dejal iranski odvetnik Shana Bauerja in Josha Fattala Masoud Shafei. "Sodišče je odločilo, da sta lahko izpuščena ob plačilu varščine."

Kot poroča Reuters, je sodišče določilo plačilo varščine v višini enega milijona dolarjev. Moška sta sicer v zaporu preživela več kot dve leti. Za izpustitev Bauerja in Fattala sta se v imenu ZDA pogajala švicarsko veleposlaništvo v Iranu in predstavniki Omana, prijateljske države ZDA.

Združene države Amerike so namreč diplomatske stike z Iranom prekinile leta 1979 po islamski revoluciji. Milijonsko varščino so tako plačale omanske oblasti.

Popotnika so iranske oblasti aretirale julija leta 2009 na meji med Iranom in Irakom. Prejšnji mesec pa ju je sodišče zaradi vohunjenja in nezakonitega vstopa v državo obsodilo na osem let zapora. Tretji Američan, ki je potoval z njima, je bil ob plačilu varščine izpuščen lansko leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.