Svet
16 ogledov

Iranke ne bodo kamenjali, temveč obesili

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Iranke Sakineh Mohamadi Aštiani, obsojene za prešuštvo, ne bodo kamenjali. Namesto tega jo bodo obesili, predvidoma še danes.

Mednarodni komite proti kamenjaju je sporočil, da se je sodišče zaradi velikanskega pritiska iz tujine odločilo 43-letno vdovo in mater dveh otrok usmrtiti na vislicah. Po informacijah komiteja naj bi smrtno kazen izvršili 3. novembra, torej danes.

Uradne oblasti po poročanju Daily Maila glede primera molčijo. Aštianijeva trdi, da so priznanje iz nje pridobili z mučenjem. Po šeriatskem pravu bi morala biti za prešuštvo usmrčena s kamenjanjem, medtem ko za morilce zakon predvideva vislice. Aštianijevi sicer niso dokazali umora svojega moža, ki naj bi ga izvedel njen ljubimec.

Na stran Aštianijeve se je postavila tudi tujina, ki načrtovano kazen označuje za barbarsko in srednjeveško. Brazilija je ženski celo ponudila azil. A iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad kritike glede primera zavrača kot zahodnjaško zaroto in omenja dvoličnost ZDA, pri čemer opominja na ameriško izvajanje smrtne kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.