Svet
29 ogledov

Iranko bi lahko pomilostili

Za izpustitev Iranke se zavzemajo številne organizacije za človekove pravice. (F Žurnal24 main
Iranke, ki so jo obsodili na smrt s kamenjanjem, ne bodo usmrtili, obstaja pa celo možnost, da jo pomilostijo.

43-letno Iranko Sakineh Mohamadi Aštiani, ki so jo zaradi prešuštva obsodili na smrt s kamenjanjem, bodo po vsej verjetnosti pomilostili, je povedal Mohamed Džavad Laridžani iz iranskega sveta za človekove pravice.

"Iranski svet za človekove pravice je veliko pripomogel k zmanjšanju kazni, menimo pa tudi, da obstaja velika verjetnost, da jo pomilostijo," je povedal Laridžani. Tudi številne druge organizacije za človekove pravice in države so v zadnjih nekaj mesecih pozivale Iran, naj prepreči usmrtitev Iranke. Visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je prejšnji mesec od Irana zahtevala, naj ustavi izvajanje kazni, britanski zunanji minister William Hague pa je ravnanje Irana označil za barbarsko.

Sakineh so na smrt s kamenjanjem obsodili leta 2006, iranske oblasti pa so 43-letnico prav tako obtožile, da je sodelovala pri umoru svojega soproga. Moškega, ki naj bi ubil njenega moža in ki naj bi bil njen ljubimec, so zaprli.

Zahodne države hinavske
Laridžani je Sakinehin primer primerjal s primerom Američanke Terese Lewis, ki so jo septembra usmrtili zaradi organiziranja umora moža in pastorka. Lewisova je bila prva ženska, ki so jo v ZDA usmrtili v zadnjih petih letih, v zvezni državi Virginia pa od leta 1912. Usmrtitev Lewisove je sicer sprožila proteste, saj je imela obsojena nizek inteligenčni količnik, in sicer okoli 72, medtem ko je povprečje okoli 100. Zaradi tega je tudi trdila, da ni dovolj inteligentna, da bi načrtovala umor ter da je obramba dokazala, da jo je eden od napadalcev zmanipuliral.

"V ZDA je žena s pomočjo svojega ljubimca ubila svojega moža, in čeprav naj bi trpela zaradi duševnih motenj, so jo usmrtili. Čeprav so kazen v ZDA izvedli, pa obsojajo naš sodni sistem. Čeprav si prizadevamo, da bi rešili Sakineh, so zahodne države pokazale, da so nerealne in hinavske," je povedal Laridžani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.