Svet
39 ogledov

Iranko bodo kamenjali ali obesili

Za izpustitev Iranke se zavzemajo številne organizacije za človekove pravice. (F Žurnal24 main
Iranka bo zagotovo obsojena na smrt, vprašanje je le, ali s kamenjanjem ali z obešanjem, so sporočile iranske oblasti.

Iran bo nadaljeval s postopkom usmrtitve Sakineh Mohamadi-Aštiani, ki je bila pred časom zaradi prešuštva obsojena. Teheran je sicer julija lani zaradi pritiskov mednarodne javnosti začasno odložil izvršitev smrtne kazni s kamenjanjem, Iranka pa je že ves čas v zaporu.

Čakajo odločitev

Predstavnik sodišča Malek Ajdar Šarifi je zdaj po poročanju Reutersa dejal: "Nikamor se nam ne mudi ... naši strokovnjaki preučujejo njeno sodbo, da vidimo, ali lahko izvršimo usmrtitev osebe, obsojene na kamenjanje, z obešanjem." Dodal je, da bodo kazen izvršili takoj, ko bodo prejeli izsledke preiskave. Premislili si ne bodo, saj nezakonsko razmerje poročene ženske zahteva kazen s kamenjanjem, še meni Šarifi.

Vpletenost v umor in prešuštvo

Danes 44-letna Mohamadi-Aštianijeva je bila leta 2006 na dveh sojenjih obsojena na smrt. Na prvo smrtno kazen z obešanjem je bila obsojena zaradi vpletenosti v umor svojega moža (umrl je leta 2005), vendar je bila kazen po pritožbi znižana na deset let zapora. Na drugo smrtno kazen s kamenjanjem je bila obsojena zaradi prešuštva in več razmerij, med drugim z moškim, ki je bil obsojen za umor njenega moža. Iranske oblasti so pod pritiskom zahodnih držav usmrtitev že večkrat preložile.

Komentarjev 4
  • Kika 10:52 09.januar 2012.

    In kdo je dal kretenom od Evrope pravico, da se vmešavajo? To je tako, kot smo mi jezni na Američane, ko posegajo v našo zakonodajo - vsak je na svojem kralj in tako naj ostane. Pa to ne pomeni, da ...prikaži več se strinjam z njihovim početjem, obsojam ga, ampak mislim, da nismo niti mi od boga poklicani, da bi sodili drugim...

  • reider 20:03 26.december 2011.

    GIGGI, vsi smo grešniki. Ne huduj, raje moli!

  • Gigii 15:18 26.december 2011.

    ah.. in kreteni od evrope še kar puščajo da se ta golazen nemoralna širi po evropi. že vidim kakšna bo evropa za 20 let. nekaj takega bo vsakdan.