Svet
5 ogledov

Iranske vojaške igre s svetom

ZDA se bojijo, da Iran na skrivaj razvija jedrsko orožje (Foto: AFP) Žurnal24 main
Iranska revolucionarna garda je ob začetku večdnevne vojaške vaje izvedla poskusno izstrelitev dveh raket kratkega dosega.

Po poročanju iranske državne televizije Al Alam naj bi šlo za raketi tondar in fateh 110. Hkrati so že napovedali tudi izstrelitev raket dolegga dosega, ki lahko dosežejo tudi Izrael.

Napetost zaradi jedrskega programa
Revolucionarna garda - elitne sile, oblikovane neposredno po revoluciji leta 1979 za obrambo islamske republike - je  v soboto sporočila, da bodo od danes izvajale vojaška vaje, na katerih bodo preizkušali rakete, da bi izboljšali zmogljivosti za preprečitev napada izraelske vojske.

 

Pridno vadijo

Iran redno izvaja vojaške vaje v vodah Perzijskega zaliva, kjer izstreljuje predvsem rakete srednjega in dolgega dosega, redno pa ocenjuje tudi napredek na področju obrambe, še posebej programa balističnih izstrelkov.

Gre sicer za redne vaje, vendar pa do njih prihaja v času napetosti z Zahodom zaradi iranskega jedrskega programa. Napetosti so se še okrepile, potem ko je v soboto iranski predsednik Mahmud Ahmadenidžad sporočil, da Teheran gradi še en obrat za bogatenje urana.

Veliki prerok 4
Poveljnik revolucionarne garde Hosein Salami je potrdil, da je namen vojaških vaj "ocena tehničnega napredka raket zemlja-zemlja", piše na spletni strani elitnega korpusa Sepahnews. Napovedal je še, da bodo na vajah z naslovom Veliki prerok 4, ki naj bi trajale več dni,"hkrati in uspešno" izstreljevali rakete.

Za iransko televizijo v angleškem jeziku Press-TV je napovedal, da bodo na vajah v ponedeljek preizkusili rakete dolgega dosega šahab, ki imajo domet okoli 2000 kilometrov.

"Danes bomo izstrelili rakete zelzal, tondar in fateh 110 (kratkega dosega). Zvečer bomo izstrelili rakete šahab 1 in 2 (srednjega dosega) in jutri bomo izstrelili rakete šahab dolgega dosega," je povedal general Salami. Dodal je še, da med vojaškimi vajami ne bodo preizkusili nobenih novih raket.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.