Svet
143 ogledov

Iranski konservativci razglasili zmago na volitvah

Iran volitve Profimedia
Iranski konservativci so po petkovih parlamentarnih volitvah v nedeljo razglasili zmago.

Volitve so sicer zaznamovali najnižja udeležba po islamski revoluciji leta 1979 ter izločitev skoraj polovice kandidatov, ki so se želeli potegovati za sedeže v parlamentu.

Iransko notranje ministrstvo je sporočilo izide v 95 odstotkih od skupno 208 volilnih enot. Pri tem so omenili imena kandidatov, ki so zmagali, ne pa tudi strank. "Zmaga za protiameriške kandidate, nova klofuta Trumpu," je na naslovnici zapisal skrajno konservativni časnik Kayhan. Kot še navaja, so "ljudje na volitvah diskvalificirali reformiste" zmernega predsednika Hasana Rohanija.

V 290-članski enodomni parlament madžlis je bilo izvoljenih tudi 17 žensk, toliko kot v minulem sklicu parlamenta, piše iranski državni časnik Iran. Po poročanju iranske tiskovne agencije Fars naj bi drugi krog volitev, predviden za 17. april, potekal v najmanj 11 okrožjih.

Iran volitve | Avtor: Profimedia Profimedia
​​​​​​​

Notranji minister Abdolreza Rahmani Fazli je sporočil, da je bila volilna udeležba 42,6-odstotna, najnižja udeležba po islamski revoluciji leta 1979. Kot razloge za nizko udeležbo je omenil slabo vreme, prve zabeležene primere novega koronavirusa v državi ter sestrelitev letala v Teheranu 3. januarja. "V teh okoliščinah je udeležba za nas popolnoma sprejemljiva," je pojasnil.

Svet varuhov, ki potrjuje kandidate za volitve, je izključil več kot polovico od 14.444 posameznikov, ki so se želeli potegovati za sedež v parlamentu. Med njimi je tudi več deset zmernih in reformističnih dosedanjih poslancev.

Mnogi Iranci so bili tako pred dilemo, ali glasovati za konservativce ali sploh ne glasovati. Za tiste, ki so v preteklosti podprli Rohanija, so bile te volitve že vnaprej izgubljene.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.